Pita grecească

2.2K

Pita grecească – pâinici individuale coapte în tigaie, din aluat dospit, care pot fi umplute sau consumate ca atare.

V-am zis eu că îmi place mâncarea grecească! Şi n-am încercat niciodată să gătesc acasă mai mult decât nişte sosuri simple. Dar anul acesta mi-am propus să încerc să reproduc acasă câte o reţetă din bucătăria grecească. Şi cu ce aş putea începe decât cu începutul?! Pita grecească este fără doar sau poate preferata mea în materie de pâine! Este uscată şi prăjită la exterior, iar interiorul rămâne pufos şi moale! Se poate prepara atât simplă, cât şi cu ierburi aromatice, sau usturoi, ceapă! Eu am ales astăzi varianta simplă, doar cu sare! Puteți consuma pita grecească ca aperitiv pentru o masă cu specific grecesc sau puteți face Donner Kebap – tăiați pita pe jumatate și o umpleți cu pui, legume și sosuri.

Reţeta de pita grecească va părea lungă, însă nu este şi complicată, ci doar cuprinde detalii de luat în considerare atunci când vă hotărâţi să vă transformaţi bucătăria într-un restaurant cu specific grecesc 🙂

Dacă vreți să vă apropiați de bucătăria românească, puteți face, alegând același aluat, plăcinte coapte pe lespede. Nu mă pot hotârî care îmi plac mai tare!

Pita – pâine grecească

Servings 4
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

  • 7 g drojdie uscată
  • 350 ml apă călduță
  • o linguriță zahăr
  • 425 g făină
  • două lingurițe sare

Instructions

  • Punem într-un bol drojdia uscată cu 100 ml din apa călduță şi linguriţa de zahăr. Amestecăm uşor, acoperim bolul cu un şervet uscat şi îl lăsăm într-un loc cald, pentru a se umfla maiaua. Îi va lua maxim 10 minute!
  • Într-un alt bol cernem făina cu sarea şi formăm o gaura în mijloc, unde vom turna maiaua, atunci când este gata. Amestecăm uşor cu o lingură de lemn şi adăugăm treptat cei 250ml de apă călduță. Continuăm să amestecăm până când aluatul devine elastic. 
  • Răsturnăm aluatul pe o suprafaţă înfăinată şi frământăm circa 10-12 minute, până când aluatul nu mai este lipicios, ci moale şi elastic.
  • Punem aluatul într-un bol tapetat cu ulei sau făină şi îl lăsăm la dospit o oră-o oră şi jumătate, sau până când îşi dublează volumul.
  • După dospire răsturnăm aluatul pe o suprafaţă înfăinată şi împărţim aluatul în şase-opt părţi egale, din care formăm biluţe, prin frământare. Acoperim biluţele şi le mai lăsăm 10 minute să se odihnească. Cu ajutorul sucitorului aplatizăm biluţele, dându-le o formă rotundă. 
  • Coacem fiecare pita într-o tigaie stropită cu puţin ulei de măsline. Coacem la foc mic două minute, după care mărim flacăra aragazului şi mai coacem pentru încă un minut.
  • Procedăm la fel cu toate celelalte! Lăsăm pitele să se domoloească, după care le tăiem pe jumătate, le desfacem uşor cu o furculiţă şi le umplem după plac. 
  • Le-am umplut cu piept de pui la grătar, cu roşii, castraveţi şi sos gorgonzola! Am presărat şi căteva frunze de pătrunjel.
Author: Diana
Course: Main Course
Cuisine: Mediterranean
Keyword: Quick Meal, Warm

Nu vă puteţi imagina cât de mult ne-au plăcut! Cu siguranţă voi repeta reţeta şi voi încerca pita de casa şi cu alte umpluturi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close