Acasă e parte din mine

1.2K

Serie limitată de articole scrise din dragul de acasă. Autori: bloggers, copywriters, jurnaliști – oameni cu drag de acasă!

Mă intrigă felul în care fiecare dintre noi atribuie sensuri diferite aceluiași cuvânt- “acasă”! Un amalgam de sentimente, gusturi și mirosuri, un loc drag sau poate mai multe, un perete bej, o măsuță veche, o ceașcă de cafea sau o carte, cum pot toate însemna “acasă”?

Acasă este un loc care dă adăpost trupului şi alină sufletul

Phillip Moffit

Autorul Phillip Moffitt afirmă că “acasă este un loc care dă adăpost trupului şi alină sufletul” și sunt complet de acord cu definiția lui. Totuși, acasă poate uneori să nu aibă o formă fizică, ci mai degrabă poate fi o stare mentală sau emoțională pe care fiecare dintre noi o simțim diferit.

În seria de articole programate pentru următoarea perioadă voi avea câțiva invitați – oameni pe care îi admir mult – care vor dezvolta subiectul “acasă” în planuri diferite (educațional, mental, fizic și spiritual). Vom scrie de asemenea despre rutinele care ne fac să ne simțim bine acasă și despre cum putem transforma acasă într-un loc productiv, liniștitor, cu energie pozitivă, feng shui. Acest proiect s-a născut din dorința mea de a conștientiza cât de important este mediul în care trăim pentru bunăstarea, liniștea și sănătatea noastră fizică, mentală și spirituală.

Acasă nu e un loc, ci un sentiment

Aș spune mai degrabă că este un sentiment pentru un loc. De-a lungul anilor, mai multe locuri mi-au fost acasă și fiecare dintre ele au rămas ascunse în sufletul și mintea mea. Primul acasă a fost în casa părinților mei – un loc simplu, liniștit, în care am trăit în armonie și unde m-am simțit complet în siguranță, liberă să explorez lumea înconjurătoare, să învăț și să devin omul care sunt astăzi. Sunt recunoscătoare pentru familia în care am crescut, pentru părinții mei care mi-au fost model și mi-au trasat în minte același stil parental pe care îl practic acum cu copiii mei. Un prim pas al vieții mele de părinte a fost să fac din casa în care locuim un acasă pentru copiii mei – un loc în care să se simtă apreciați, iubiți și în deplină siguranță, un loc în care să se manifeste liberi și nestingheriți. Știu că acest acasă va fi un punct de referință pentru ei, căruia îi vor atribui o valoare sufletească pe care nu o vor putea atribui altui loc. Și ne străduim în fiecare zi (și zic noi pentru că suntem doi adulți responsabili de asta) să construim un acasă veritabil pentru copiii noștri.

Îmi doresc ca aceste articole să aibă și o parte practică, astfel că am elaborat câteva reguli pe care le respectăm acasă.

5 reguli pe care le respect pentru o stare de bine acasă

Așa cum am scris anterior, mă simt responsabilă de starea de bine pe care trebuie să o simțim acasă și pentru că sunt un om care funcționează după reguli, cu liste mentale și check boxes în fiecare domeniu, voi scrie și care sunt cele 5 reguli (cu siguranță sunt mai multe, dar mă limitez la cinci) pe care le urmez pentru o stare de bine acasă.

  1. Cu mici excepții, acasă este ordine! Fiecare obiect are locul lui și toate stau la locul lor. Nu e puțin lucru că am ajuns la acest echilibru, având în vedere că în casa noastră trăiesc doi adulți și doi copii de vârste diferite și cu interese și preocupări diferite. Sarcina mea este să repet constant și neobosit că, la finalul oricărei activități, toate obiectele folosite pentru aceasta merg la locul lor. Uneori funcționează ușor, alteori mai greu, dar eu sunt perseverentă și răbdătoare, iar rezultatele nu întârzie să apară!
  2. Deși în sufrageria noastră există și un loc de servit masa, alegem să servim masa împreună în bucătărie atunci când suntem toți acasă. În bucătărie nu există televizor, radio sau alți factori distractori, iar noi putem servi masa în tihnă, bucurându-ne astfel de timpul petrecut împreună.
  3. Păstrăm în jur doar acele obiecte care ne aduc bucurie. Am renunțat la toate obiectele de decor primite cadou, dar care nu se potriveau cu stilul meu, am renunțat fără regrete la surplusul de cărți, piese de mobilier și la tot ce înseamnă obiecte care nu aduc bucurie, ci doar încarcă spațiul și creează dezordine. În schimb, plantele verzi rămân preferatele mele și am ales cu atenție câteva care se potrivesc cu restul obiectelor din casa noastră.
  4. Dacă primele reguli sunt pentru toți membrii familiei, următoarele vizează starea de bine a fiecăruia dintre noi, personal. Încep cu somnul. Pun mare accent pe un somn liniștit, odihnitor. Ador să dorm în așternuturi curate, așa că de câțiva ani am început să pun așternuturi de pat curate săptămânal. Îmi dau o stare de confort maxim, cu minim de efort (mai ales de când am uscător de rufe).
  5. Îmi place să aprind o lumânare parfumată atunci când am timp să citesc, să mă joc cu copiii sau pur și simplu să stau liniștită, așa că am mai multe lumânări parfumate distribuite prin casă. Îmi plac cel mai mult lumânările Oanei (Cup & Candle), dar nici cele pe care le primesc cadou nu rămân nearse. Uneori, tot pentru un miros plăcut, difuzez uleiuri esențiale, însă recunosc că asta se întâmplă destul de rar.
Rețete cu gust de acasă

În ceea ce privește mâncarea, mereu am apreciat mâncărurile tradiționale cu care am crescut, dar am ținut un ochi și pe rețete și ingrediente noi, încercând să avem un meniu cât mai variat și mai aproape de ceea ce numim generic “sănătos”. De nenumărate ori, o îmbucătură dintr-o prăjitură aromată sau mirosul de pâine proaspăt coaptă devin instantaneu o mașină a timpului și mă teleportează direct acasă. O vreme, locuind în Anglia, am experimentat cel mai acut dor de acasă, tânjind după zacusca mamei sau lichiul cu varză al bunicii. And that, my friends, este gustul de acasă!

Totuși, pe lângă zacuscă și lichiu, trebuie să enumăr și alte câteva cele mai îndrăgite rețete cu gust de acasă pe care le regăsiți și pe blog, dacă vreți să le încercați (click pe fotografii sau pe denumirile rețetelor).

Checul mamei – cel mai reprezentativ dulce al copilăriei mele
pizza la tavă
Inegalabila pizza la tavă
Mălai dulce – un desert care te trimite direct în copilărie

Și pentru că primul articol apare astăzi, în zi de Paști, vă las câteva fotografii făcute acasă, în sâmbăta Paștilor, și vă invit să rămâneți aproape pentru următoarele articole scrise de invitatele mele. Voi rezerva fiecare duminică acestor articole minunate scrise din drag de acasă și sper să le primiți cu aceeași bucurie și entuziasm ca și mine! ❤

Masa din bucătărie pregătită de sărbătoare
Cărți, lumânările Oanei și alte obiecte care aduc bucurie: un tablou pictat de Medeea și o sferă aurie care îmi place de mor
O sculptură primită drept cadou de casă nouă de la prietena mea, alte cărți și lumânări
Patul îmbrăcat în lenjerie curată, albă (ca toate lenjeriile pe care le dețin de altfel), plante și alte cărți
Și poza mea preferată cu noi doi în ziua cununiei (au trecut 10 ani de atunci OMG!)

Acasă nu este locul de unde vii, este locul unde găseşti lumină când totul în jur este întuneric

Pierce Brown

Relația cu casa în care trăim este la fel ca orice relație: se construiește în timp și necesită atenție și implicare constantă. Acasă poate fi o sursă vitală de bună dispoziție, liniște și echilibru sau, dimpotrivă, o sursă de stres și anxietate, dar cel mai important, acasă e acolo unde ești tu însuți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close