Brunch: one meal to rule them all

1.7K

Brunch br(eakfast) + (l)unch este o masă consistentă luată între micul dejun și prânz, termenul provenind chiar din fuziunea celor două cuvinte din limba engleză: breakfast (micul dejun) și lunch (prânz).

Scurt istoric

Prima dată s-a scris despre brunch în anul 1895, când scriitorul Guy Beringer și-a dorit o scuză pentru a dormi mai mult duminica, așa că a inventat o masă care i-a permis să facă asta. Ulterior, brunch-ul inventat de Guy Beringer a devenit un fenomen cultural.

În Anglia secolului XIX, brunch-urile devin o obișnuință în casele aristocraților. În fiecare duminică, familiile de aristocrați ofereau o zi liberă angajaților, însă nu înainte ca aceștia să pregătească o masă bogată de tip bufet, cu mâncare variată și suficientă pentru întreaga zi.
Înscrisurile arată că termenul și ideea de brunch ca masă târzie dimineața a fost preluată de americani undeva în jurul anului 1920, în New York, New Orleans și Chicago. În anii 1930, masa servită târziu dimineața a devenit chic în rândul starurilor de la Hollywood care, traversând țara cu trenul, făceau un popas în Chicago pentru a îl servi. Datorită contextului hollywoodian, de acum brunch-ul a devenit celebru.

În 1939, The Times declară oficial duminicile ca fiind zile cu două mese.
Brunch-ul rămâne un fenomen cultural al zilelor noastre, iar revista Food and Wine pune orașul New York în topul best brunch cities. Este de menționat că meritul pentru acest titlu onorific revine parțial și fetelor din Sex and the City care au transformat brunch-ul (la fel cum au făcut și cu celebrul Cosmopolitan) într-un must have al femeilor moderne.

Miranda, Carrie, Samantha & Charlotte brunch date
Când se servește brunch-ul?

În mod obișnuit, brunch-ul se servește între orele 11-16.00 și reprezintă nimic altceva decât un mic dejun bogat și complex servit cu întârziere. Intervalul de timp în care se servește brunch-ul, dar și modalitatea de servire de tip bufet, face ca acesta să fie o oportunitate grozavă pentru întâlniri cu prietenii, familia sau chiar pentru întâlniri de tip business. Pentru că brunch este ceva mai mult decât o masă, iar conceptul în sine presupune socializare și o atmosferă degajată și relaxantă, se servește în weekend sau în zilele libere pentru ca niciun participant să nu simtă presiunea timpului prea scurt avut la dispoziție. În România, restaurantele și hotelurile aleg tot mai des să servească brunch-uri duminica sau cu alte ocazii speciale (nunți, sărbători, petreceri), iar eu sunt încântată de împrumutul cultural de la americani la fel cum sunt copiii de Halloween 🙂

Ce preparate poți servi la brunch?

În principiu poți servi ouă gătite în fel și chip. Fiind de proveniență englezească, la această masă se servesc ouă Benedict, ouă ochiuri, poșate, fierte sau omletă.

brunch

Chiftelele sau mini șnițelele sunt o alegere grozavă pentru brunch. De asemenea, sandvișurile nu trebuie să lipsească de pe masă, dar pentru că brunch-ul în sine este o masă elegantă și rafinată, echivalentă cu un moment de răsfăț, asigură-te că arată apetisant și sunt ușor de servit cu mâna (sandvișurile pot fi tăiate triunghiuri sau pătrate mai mici).

Pe un platou drăguț poți așeza câteva bruschette cu topping-uri diferite, iar pe un alt platou poți pregăti un festin cu brânzeturi și fructe.

Pentru cei care preferă dulce la prima masă a zilei, poți adăuga pancakes, waffles sau chiar muffins dulci ori câteva felii de chec – vor fi super apreciate pentru cei cu apetit pentru dulce. Îmi place să adaug și diverse dip-uri sau salate și nu contenesc să pun pe masă și alte preparate pe care le am în frigider de la mesele din ziua anterioară. Practic, la brunch pui pe masă ce ai mai bun!

Datorită intervalului orar în care se servește brunch-ul, sunt permise și băuturile alcoolice (în special cocktail-urile), dar aici nu intervin cu sugestii pentru că nu e domeniul meu de pricepere. Și, în final, pentru că în esență brunch-ul este prima masă a zilei, nu uita de cafea! Cu spumă de lapte, servită în cești sau pahare elegante care să impresioneze participanții la masă.

Unde poți servi un brunch delicios în Sibiu?

În general, eu sunt omul din spatele brunch-ului servit în casa mea duminica. Îmi place să fac pe gazda și să îmi răsfăț micii invitați cu o masă cât mai bogată. Dar recunosc că uneori îmi place și mie să mă las răsfățată și aleg să ies în oraș în locații despre care știu că stau foarte bine la capitolul „brunch”. Cu siguranță sunt mai multe restaurante care servesc răsfăț „pe pâine”, dar iată care sunt cele cărora le-am oferit votul meu de încredere în materie de brunch.
Aș pune în top 3 Hug the plate, un bistro sibian care servește alături de cafea de specialitate și o varietate mare de mic dejun și brunch, iar asta se întâmplă în fiecare zi, nu doar în weekend. Toast Benedict este preferatul meu, dar îmi place mult și toast cu avocado și somon. De asemenea, e necesar să menționez și multele variante delicioase de quiche care mereu arată impecabil în vitrina Hug the plate. Bistro-ul are două locații în Sibiu: una pe Bd. Mihai Vitezu și cealaltă la Promenada Mall – ambele transmit un vibe grozav, au personal extrem de amabil și primitor, iar atmosfera este una relaxantă și plăcută.

De asemenea, am mers special pentru brunch la Lumos – enlightening coffee and brunch, un loc grozav situat ultracentral (Piața Mare, fix lângă Muzeul Brukenthal), cu cafea bună și multe variante delicioase pentru această masă. Pe site-ul Tripadvisor, restaurantul se bucură de un rating excelent, iar turiștii și sibienii în egală măsură preferă acest restaurant pentru cafea bună și mâncare delicioasă. I love it too!

Cafe Wien ocupă cel de-al treilea loc în clasamentul meu în materie de brunch delicios servit în oraș, făcându-se remarcat prin preparatele gătite cu produse locale de cea mai bună calitate, dar cu specific austriac, după cum poate că v-ați dat seama și doar auzind denumirea restaurantului. Cafe Wien este unul dintre restaurantele mele preferate din oraș, atât pentru mâncare, cât și pentru panorama superbă asupra orașului la apus, dar și pentru muzica live cântată la pian – un pachet complet servit de Cafe Wien așadar.

Și în final, nu pot să nu mă întreb: este cineva în lumea asta care nu iubește această masă împrumutată de la străini?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close