Salată cu steak de vită

600

Salată cu steak de vită și cea mai simplă variantă de a găti carnea de vită. Tips & tricks pentru începători.

Salata cu steak de vită este preferata mea 😍 și de curând o pregătesc și acasă. Singura parte care mi se părea complicată era să gătesc carnea de vită, însă am descoperit că gătită astfel, în tigaie, la foc mare și condimentată cu fulgi de sare, este perfectă. O tai felii și o consumăm atât cu salată, cât și cu cartofi copți.

Disclaimer: sunt un bucătar amator, gătesc numai la mine acasă și nu am experiență în gătitul cărnii. Informațiile pe care le veți regăsi mai jos sunt strânse de la bucătari renumiți sau doar foarte pricepuți. Să spunem că dau mai departe ce am învățat de la alții și dacă greșesc sau omit ceva, vă rog să mă atenționați, îmi doresc să învăț 😊

Cum gătesc carnea de vită?
  1. În primul rând mă asigur că pun mâna pe o carne de vită de calitate. Cele mai potrivite bucăți de carne pentru steak sunt antricotul (rib eye), vrăbioara (striploin) sau mușchiul de vită (tenderloin). Cumpăr bucățile de carne tăiate filé și vidate direct din supermarket. Aleg bucățile mai groase și mai pline de vinișoare de grăsime – asta îmi garantează un steak mai suculent.
  2. Când încep gătirea propriu zisă, sunt atentă ca bucățile de carne să fie la temperatura camerei (le scot din frigider cu 20 minute mai devreme) și bine uscate, astfel că le șterg cu un șervet de hârtie de excesul de apă.
  3. Încing tigaia la foc mare. Folosesc o tigaie antiaderentă Tefal, dar am folosit cu succes și tigaia de fontă.
  4. Pun carnea direct în tigaia încinsă, fără a pune niciun fel de grăsime anterior. Am învățat de la Gordon Ramsay că fiecare bucată de carne se întoarce o singură dată în tigaie, altfel se va usca. Las carnea pe o parte aproximativ 5 minute, apoi o întorc pe cealaltă parte. Timpul de gătire indică, obviously, gradul de gătire al cărnii. Nouă ne place carnea de vită gătită medium, cu interior roz, suculent și fraged, dar exteriorul ferm, maroniu. Un termometru pentru friptură ar trebui să indice temperatura între 60-65°C la un steak gătit medium.
  5. Am întors carnea cu o furculiță, dar o cititoare m-a atenționat că nu se înțeapă carnea pentru a nu se scurge sucul și a nu deveni prea uscată. M-am documentat și am citit informația asta și din alte surse, deși are sens. Astfel că vom întoarce carnea cu un clește de bucătărie.
  6. După ce întorc carnea, imediat pun pe carne un cub mic de unt gras (20g) pe care temperatura ridicată a cărnii îl topește lent. Dacă am, pun și o crenguță de rozmarin peste carne și unt (nu e musai și nu o fac de fiecare dată, îmi place mult carnea gătită simplu). Surplusul de unt (acum topit) îl arunc cu o lingură peste carne până când carnea este gătită (după aproximativ 5 minute).
  7. Transfer carnea pe un tocător și presar fulgi de sare Maldon cu care masez puțin carnea.
  8. Las carnea să se odihnească 5-7 minute înainte de a o tăia – carnea devine mai fragedă și mai suculentă.
  9. Tai carnea cu un cuțit bine ascuțit. Salata cu steak de vită a fost prilejul perfect să testez noile mele cuțite Zwilling Five Star de la @kitchenshopromania care taie impecabil atât carne, cât și legume. Lama din oțel inoxidabil este bine ascuțită, iar cuțitele au niște finisaje demne de orice bucătărie care se respectă. Luna aceasta, setul de cuțite Zwilling Five Star este redus în magazinele KitchenShop și costa 294 lei în loc de 550 lei, reducerea aplicată fiind de 47% 😍 setul de cuțite poate fi o idee bună de cadou de Paște, nu-i așa?🐇
  10. Carnea este gata și poate fi folosită într-o salată cu legumele preferate sau alături de cartofi copți sau prăjiți.

Eu am pregătit un bol cu salată verde, roșii cherry și ridichi, peste care am așezat steak-ul de vită tăiat felii. Am presărat fulgi de sare, cozi verzi de ceapă și puțină cremă de oțet balsamic (oferă puțină aciditate salatei).

A fost un prânz pe cinste și nu-i așa că nu e greu să faci un steak de vită delicios acasă? Dacă încercați rețeta mea, mi-ar plăcea să îmi trimiteți o poza aici sau pe Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close