Cum să rămâi în deficit caloric de Paști?

292

Cum să rămâi în deficit caloric de Paști? – Tips & Tricks de la un om aflat în plin proces de slăbire cu deficit caloric.

Paștele e despre tradiție, familie, bucurie și, să fim sinceri… mâncare multă. De la ouă roșii și drob, până la fripturi, cozonaci și pască, mesele pascale sunt un adevărat festin. Dar ce faci dacă ești în plin proces de slăbit sau vrei să îți menții greutatea, fără să ratezi bucuria sărbătorii? Vestea bună e că poți să te bucuri de Paște și să rămâi în deficit caloric – totul ține de organizare, alegeri smart și câteva trucuri utile. Nu scriu din perspectiva omului care deja a făcut asta și știe ce vorbește, ci din perspectiva omului care s-a gândit mult la cum să treacă peste sărbători fără a adăuga vestitul “holiday weight”, ba dimpotrivă slăbind sau menținând greutatea actuală. Așa că urmează câteva conștientizări și tips&tricks la care m-am gândit să apelez și care sper să te ajute și pe tine, cel/cea care parcurge același traseu ca și mine!

1. Planifică-ți mesele din timp
Cel mai mare dușman al deficitului caloric este spontaneitatea alimentară într-o zi de sărbătoare. Înainte de Paște, fă-ți un plan al meselor – ce vei mânca, în ce cantități, și mai ales cum îți vei echilibra ziua. Dacă știi că prânzul va fi bogat, poate renunți la micul dejun sau iei o gustare light. Nu trebuie să mănânci trei mese pline doar pentru că e sărbătoare.

2. Strategia „Gustă, nu te sătura!”
E ok să vrei să guști din toate preparatele tradiționale – important e să îți amintești că gustatul nu înseamnă să umpli farfuria. O felie subțire de drob, o jumătate de ou, o porție mică de friptură și o lingură de salată de boeuf pot fi suficiente pentru a-ți satisface pofta, fără să te dai peste cap caloric. Fă-ți o farfurie cu porții mici, dar variate – satisfacția psihologică e la fel de importantă. Și nu uita să adaugi în farfurie cât mai multe legume sau salate cu frunze verzi.

3. Controlează porțiile cu ochiul format pe calorii
Dacă ții deficit caloric de ceva vreme, probabil știi deja ce înseamnă 100g de carne sau 30g de cozonac. Folosește-ți aceste repere vizuale: palma pentru carne, pumnul pentru legume, un deget pentru unt sau pască. Așa e, cântarul de bucătărie e aliatul tău, dar în ziua de Paște poți miza pe intuiție, dacă ești atent.

4. Alternative smart pentru rețete clasice
Dacă tu ești cel/cea care gătește, poți face mici modificări care nu afectează gustul, dar reduc drastic caloriile:

  • Folosește iaurt grecesc degresat în loc de smântână (mereu îl aleg pe cel de la Pilos (Lidl) cu 2% grăsime;
  • Înlocuiește carnea grasă de miel cu piept de pui sau curcan pentru drob;
  • Cozonacul poate fi făcut cu mai puțin zahăr, mai puțină grăsime și mai multă umplutură de nucă sau cacao – rețeta mea de cozonac chiar are puțin zahăr în compoziție față de alte rețete;
  • În pască, poți folosi îndulcitori naturali, brânză slabă și o crustă mai subțire sau poți face pasca chiar și fără aluat.

5. Hidratează-te bine și evită caloriile lichide
Vinul, sucurile și alcoolul în general aduc multe calorii goale. Un pahar de vin roșu are în jur de 120-150 calorii, iar ele se adună repede dacă nu ești atent. Bea multă apă, eventual cu lămâie sau mentă, și limitează-te la un pahar de vin, savurat încet. Cafeaua neîndulcită sau ceaiurile aromate pot ajuta să-ți menții energia fără aport caloric. Mie îmi place să spun că „prefer să îmi mănânc caloriile decât să le beau”, iar de Paști nu fac excepție de la regulă. Însă cred că dacă vrei să bei un pahar de vin e în regulă atâta vreme cât nu faci excese.

6. Fă mișcare – chiar și ușoară
Deficitul caloric nu se face doar prin mâncare. O plimbare lungă cu familia după masă, o tură cu bicicleta sau câteva exerciții ușoare acasă pot face diferența. Chiar și 30 de minute de mișcare ajută digestia și te țin în zona de „consumă mai mult decât mănânci”. Anul ăsta mi-am propus să parcurg pe jos distanța dintre casa părinților și cea a bunicilor mei, în loc să iau mașina (cred că e o distanță de 7-800m, însă dus-întors se strâng ceva pași). Și vă provoc și pe voi, dacă deja aveți un program stabilit pentru ziua de Paști, să vă propuneți dinainte o activitate concretă, palpabilă pentru a bifa efortul fizic.

7. Amintește-ți că „nu se pierde tot într-o zi”
Chiar dacă ai mâncat un pic mai mult la masa festivă, nu înseamnă că ai stricat tot progresul făcut până în prezent. Deficitul se face pe termen lung. Revino la rutina ta alimentară imediat ce se termină masa festivă, evită să prelungești „cheful” zile întregi și vei vedea că Paștele nu te va scoate de pe drumul tău.

Paștele poate fi sărbătorit frumos, cu mese gustoase, dar și cu echilibru. Nu trebuie să alegi între slăbit și bucuria sărbătorii, ci le poți avea pe amândouă, cu un minim de conștientizare, organizare și atenție. Fii prezent/ă, bucură-te de compania celor dragi, gustă conștient și amintește-ți că mâncarea e doar o parte din ceea ce înseamnă cu adevărat Paștele.

În încheiere aș vrea să te rog să împărtășești cu mine care sunt trucurile pe care le folosești ca să te bucuri de sărbători fără regrete și fără… colebil! Scrie-mi în comentarii – îmi place să învăț și de la voi și sunt convinsă că mai există și alte trucuri pe care le putem pune în practică!

Vă urez sărbători fericite, cu toți ai voștri aproape!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2025
Close