French brioche pufoasă și aromată ca la boulangeriile franțuzești, doar că la tine în bucătărie, cu ingrediente puține și simple.
Mergi la rețetă!Nu sunt expert patiser, dar vă pot povesti puțin despre cum am obținut o french brioche fix cum am gustat în Paris. În primul rând, ca să fac o paralelă cu cozonacul românesc fără umplutură, aș spune că french brioche este mai puțin dulce și are gust specific de unt, spre deosebire de cozonacul simplu care e mai dulce și mai bogat în arome cum ar fi vanilia, coaja de lămâie sau romul. Ca și tehnici de lucru nu sunt diferențe notabile, într-un mod asemănător procedez și la rețeta de cozonaci.
Ce mi se pare extrem de important de respectat la această rețetă este temperatura ingredientelor. Mai precis, păstrați ingredientele la temperatura camerei două-trei ore înainte de a începe prepararea propriu zisă a rețetei. Apoi, laptele trebuie să fie călduț, dar nu fierbinte. Dacă aveți un termometru de bucătărie, temperatura lui trebuie să fie de 37°C. Dacă nu aveți un termometru de bucătărie, țineți minte că temperatura laptelui trebuie să fie neutră la atingere.
O făină bună se testează într-un aluat dospit cu drojdie. Făina 000 de la @raftulbunicii a trecut cu brio testul și a crescut aluatul dulce și bogat în grăsimi în două ore cât altele-n zece. Știți că eu verific etichetele făinurilor și mă asigur că folosesc mereu făina potrivită. Făina de la Raftul bunicii vine și cu o etichetă pentru începători în care sunt enumerate preparatele pe care le poți pregăti și tipul de făină potrivit pentru fiecare.
Această brioche franțuzească a crescut fenomenal, s-a copt perfect și ne-a încântat privirea cu fiecare fâșie desprinsă. În plus, în această perioadă e activă promoția Raftul Bunicii, în cadrul căreia poți câștiga premii instant sau prin tragere la sorți. Poți câștiga marele premiu de 20.000 lei.
În continuare vă las rețeta în varianta printabilă și pașii de preparare în varianta video!
French brioche
Equipment
- Mixer planetar
- Cuptor
Ingredients
- 60 ml lapte călduț
- 8 g drojdie uscată
- 320 g făină
- ¼ linguriță sare
- 3 ouă
- 120 g unt
- 50 g zahăr
Pentru uns:
- un ou bătut
Instructions
- Se amestecă laptele călduț cu drojdia și o linguriță de zahăr și se lasă 10 minute la temperatura camerei pentru a se activa drojdia.
- Se adaugă făina, sarea și ouăle, apoi se începe frământarea cu carligul unui mixer planetar.
- După ce toate ingredientele formează un aluat compact, se adaugă untul tăiat bucăți în trei tranșe. Untul trebuie să fie la temperatura camerei.
- Când untul este perfect încorporat în aluat, iar aluatul este elastic și se desprinde de pe pereții bolului, se adaugă zahărul. Se mai frământă 3-4 minute la viteză medie, apoi se acoperă bolul cu o cască de duș sau o folie alimentară și se lasă la dospit timp de o oră sau până când își dublează volumul.
- După dospire, aluatul se împarte în opt părți egale care se intind cu sucitorul în fâșii lungi care vor fi rulate pe lățime pentru a forma un rulou. Se vor forma astfel opt rulouri care vor fi așezate într-o tavă de cozonac tapetată cu unt și făină.
- Brioșa se lasă la dospit fie într-un loc călduț timp de o oră sau până când aluatul crește vizibil în volum, fie la frigider peste noapte. În fiecare dintre situații, aluatul a crescut minunat.
- După dospirea în tavă, brioșa se unge cu ou bătut și se coace în cuptorul încins la 180°C timp de 50-60 minute. După primele 30 minute, brioșa se acoperă cu o hartie de copt mototolită în prealabil și udată cu apă pentru a evita arderea cojii.
- Brioșa se lasă să se răcească complet, apoi se feliază și se consumă ca atare sau cu unt și dulceață. De asemenea, face baza perfectă pentru french toast.