Melci cu mac și lămâie, sau cum să reinventezi un desert cu o umplutură inedită, dar absolut delicioasă cu două ingrediente surori pe viață: macul și lămâia.
Sari la rețetă!Nu știam câți dintre voi îndrăgiți combinația de mac și lămâie în deserturi, dar în urma poll-ului organzat pe pagina mea de Instagram am înțeles că prea puțini sunteți cei care nu prea o faceți. Dar rețeta acestor melci cu mac și lămâie sunt în egală măsură atât pentru iubitorii acestei combinații, cât și pentru cei care nu se dau în vânt după deserturile cu mac si lămâie. Melcii cu mac și lămâie vă vor face să vă reconsiderați gusturile 🙂
Melcii cu mac și lămâie sunt o versiune dulce acrișoară a melcilor cu nucă, a rulourilor cu scorțișoară sau a celor cu măr și sos caramel. După cum observați, sunt fană pe viață a rulourilor cu diverse umpluturi și cum aș putea să nu fiu? Indiferent de umplutură, nu pot să nu ador rulourile dulci din aluat dulce, pufos, care se desface fâșii doar ca să te lase să descoperi o umplutură delicioasă pentru a-ți mai îmbăta o dată simțurile.
Câteva mici reguli de care să țineți cont atunci când pregătiți rulouri pufoase cu mac și lămâie:
- Făina: Dacă până nu demult nu știam să fac recomandări și foloseam orice tip de făină indiferent de rețetă, de când coc acasă pâine cu maia am observat că făina este un element atât de important în reușita rețetelor. La aluaturile dulci, îmbogățite cu ouă și grăsime, cum e și acesta, folosesc întotdeauna o făină bogată în proteine (peste 11.5%), de obicei făină Manitoba pe care o cumpăr din Carrefour.
- Laptele, untul și ouăle: Aleg întotdeauna laptele și untul în formulă integrală (3.5% grăsime pentru lapte și 85% grăsime pentru unt), iar în ceea ce privește ouăle, le prefer pe cele de casă, de la găini crescute în gospodăria părinților mei.
- Lămâile: Mereu cumpăr lămâi bio, cu coaja netratată. În această rețetă am folosit coaja proaspăt rasă de lămâie, dar uneori folosesc și coaja conservată la rece, în borcan, după rețeta mea.
- Temperatura ingredientelor: Asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei atunci când pregătiți aluatul. Laptele poate rămâne la frigider până în momentul pregătirii aluatului și îl încălziți puțin înainte – doar atât cât temperatura să fie neutră la atingere (37°C pentru perfecționiști).
- Timpii de dospire: Respectați timpii de dospire așa cum sunt indicați în rețetă. După cum veți observa, există două intervale de dospire și fiecare dintre ele are rolul său, așa că nu vă grăbiți și dați timp aluatului să crească!
Rețetă inspirată de Red Currant Bakery ❤
Melci cu mac și lămâie
Equipment
- Mixer planetar
- aragaz
- Cuptor
Ingredients
Aluatul:
- 200 ml lapte
- 7 g drojdie uscată Pakmaya
- 60 g zahăr
- 2 ouă medii
- coaja de la o lămâie
- 450 g făină Manitoba
- ½ linguriță sare
- 30 g unt moale
Umplutura:
- 500 ml lapte
- 60 g zahăr
- 60 g griș de grâu
- 120 g semințe de mac
Glazura:
- 150 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
- sucul de la o lămâie
- 25 g unt topit
Instructions
Aluatul:
- Încălziți laptele la 37°C. Temperatura acestuia trebuie să fie neutră la atingere.
- În ordinea în care au fost scrise, puneți ingredientele (la temperatura camerei) în bolul unui mixer planetar și frământați aluatul cu ajutorul cârligului pentru frământare timp de 3-6 minute sau până când obțineți o bilă de aluat elastic și compact.
- Dacă nu aveți un mixer planetar, amestecați laptele călduț cu drojdia uscată (eu folosesc marca Pakmaya) și lăsați drojdia să se activeze timp de câteva minute (este pregătită atunci când va fi format o spumă densă la suprafață). Adăugați apoi zahărul, ouăle, coaja de lămâie, făina și sarea, iar în final încorporați untul moale. Frământați aluatul până cânf obțineți o bilă de aluat elastic și compact.
- Transferați aluatul într-un bol uns cu puțin ulei vegetal și acoperiți bolul cu o cască de duș/folie alimentară.
- Lăsați aluatul să crească timp de o oră într-un loc călduț, ferit de curenți de aer. Funcția de dospire a cuptorului este o opțiune sigură.
- Între timp, puteți pregăti umplutura.
Umplutura:
- Puneți laptele la fiert împreună cu zahărul.
- La primul clocot, adăugați semințele de mac și grișul, amestecând încontinuu cu un tel. Când amestecul capătă consistența unei budinci, iar telul lasă urme în amestec, umplutura este gata.
- Acoperiți suprafața cremei de mac cu o folie alimentară și lăsați-o să ajungă la temperatura camerei. Crema nu trebuie să fie rece în momentul asamblării melcilor, ci doar călduță.
Asamblarea melcilor:
- După dospire, întindeți aluatul într-o foaie cu dimensiunile 40x50cm și 1 cm grosime.
- Întindeți umplutura de mac pe toată suprafața foii de aluat, lăsând liberă o margine de 2-3cm pe lungimea foii.
- Rulați foaia de aluat strâns pe lungime, sigilând ruloul cu marginea lăsată fără umplutură.
- Împărțiti ruloul în 12 bucăți egale și tăiați-le cu ajutorul unui cuțit cu lamă ascuțită sau cu o ață tare.
- Așezați melcii astfel obținuți într-o tavă tapetată cu hârtie de copt la distanță de 3-4 cm unul de celălalt (am copt melcii în două tranșe). Acoperiți tava cu folie alimentară și lăsați melcii să dospească încă 30 minute la temperatura camerei.
- Încingeți cuptorul la 180°C și coaceți melcii timp de 35-40 minute sau până când devin aurii.
Glazura:
- Amestecați ingredientele pentru glazură într-un bol cu ajutorul unui tel. Dacă doriți să mai subțiați puțin glazura, mai puteți picura puțin suc de lămâie sau apă.
- După coacere, turnați glazura pregătită peste melcii cu mac și lămâie și presărați coajă rasă de lămâie.
- Serviți melcii cu mac și lămâie calzi. Enjoy!