Pâine cu maia – rețeta începătorului

75.2K

Despre pâinea cu maia am tot scris. Cu admirație, cu bucurie, cu poftă! Am învățat să fac pâine cu maia atunci când pentru tot universul timpul a stat odată în loc, deși nu am fost la prima încercare. Acum însă, dorința de a face pâine folosind doar trei ingrediente naturale (apă, făină, sare) a fost reală! Și de data aceasta, după mai multe încercări, am avut succes!

Fac pâine cu maia din aprilie 2020 și abia acum pot spune că știu ce am de făcut, ca nu mă mai încurc în procente de brutar și știu ce făină, modalități de ”frământare” și timpi de dospire să aleg doar după felul în care arată aluatul. Așadar, mi-a luat ceva timp ca să pot scrie un articol care să cuprindă o rețetă și alte tips & tricks cu privire la procesul de coacere a pâinii cu maia.

Maia versus drojdie

Diferența fundamentală dintre cei doi agenți de dospire este că maiaua presupune un proces de fermentare lactic, mult mai lent decât cel alcoolic specific drojdiei. Pâinea cu maia are coaja mai groasă și mai crocantă, un miez dens, neregulat, cu un gust ușor acrișor, spre deosebire de pâinea dospită cu ajutorul drojdiei (proaspătă sau deshidratată), care are coaja mai moale, miezul mai pufos și mai dens și un gust dulce. Deși au același număr de calorii, pâinea cu maia are avantajul de a fi mai hrănitoare și mai ușor de digerat datorită bacteriilor lactice responsabile cu fermentarea. Procesul de fermentare al pâinii cu maia durează între 24 și 48 ore, spre deosebire de cel al pâinii cu drojdie care durează muuuult mai puțin. Dacă merită să investești atât de mult timp pentru o pâine? Cu siguranță da, cu vârf și îndesat! Deși la început poate părea un drum anevoios, vă asigur că odată ce veți fi familiarizați cu toți termenii și întreg procesul de preparare a pâinii cu maia nu veți mai reveni la pâinea cu drojdie din comerț.

Cum obțin propria maia?

Teoretic, maiaua se formează prin amestecarea unei cantități de făină integrală/secară cu apă, astfel creându-se un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor. Maiaua se hrănește prin aruncarea unei părți din maia (discard) și completarea cu apă și făină. Acest proces se desfășoară cu repetivitate, timp de șapte zile până la formarea unei rețele de bacterii suficient de puternice pentru a susține creșterea unei pâini. Personal, am obținut propria mea maia urmând pașii rețetei de pe theperfectloaf.com. Altfel, dacă nu considerați că sunteți dispuși să încercați să obțineți propria maia, oricine deține o maia matură poate să vă ajute să aveți o cultură de maia. ÎNSĂ, nu vă recomand acest lucru din următorul motiv: pornirea unei maia from scratch, de la zero, vă responsabilizează și de această resposabilizare depinde reușita obținerii unei pâini cu maia în propria voastră bucătărie. Am oferit maia mai multor persoane, toate având dorința de a face acasă pâine gustoasă. Niciuna dintre aceste persoane nu a început încă să coacă pâine cu maia, fiecare dintre ele invocând complexitatea procesului drept scuză pentru nefolosirea maielei. Așadar, eu văd întreg procesul de obținere a maielei de la zero ca pe un antrenament, ca pe un test al determinării și perseverenței, ca pe o introducere personală în lumea complexă a obținerii acasa a celei mai gustoase pâini din univers, fără a exagera câtuși de puțin!

Cum păstrez și cum hrănesc maiaua?

Așa cum am descris si mai sus, maiaua se hrănește astfel: luăm o cantitate din maiaua mamă la care adăugăm aceeași cantitate de făină și aceeași cantitate de apă, obținând astfel o maia hrănită 1:1:1. Pentru o maia hrănită 1:2:2 ați ghicit: la maiaua mamă se adaugă dublul cantității de apă și tot atâta făină. Există diferite formule de hrănire a maielei, iar fiecare rețetă de pâine începe cu formula de hrănire a maielei. Pentru că am început să coc pâine de două ori pe săptămână, eu păstrez maiaua la temperatura camerei și o hrănesc cu formula 1:2:2. Când nu am în plan să coc pâine, păstrez maiaua la frigider (la 7°C) , hrănind-o o dată la șapte zile astfel: scot maiaua din frigider și o hrănesc folosind formula 1:2:2. Las maiaua la temperatura camerei, iar după 12 ore mai fac o hrănire urmând aceeași formulă. După alte 12 ore pun maiaua la loc în frigider, având grijă să o scot și să o hrănesc de cel puțin trei ori, o dată la 12 ore, folosind formula cerută de rețetă, înainte de a pregăti aluatul pentru pâine.

Despre procentele de brutar

Odată cu formula de hrănire a maielei, fiecare rețetă de pâine cu maia vine cu procentul de hidratare. Veți vedea probabil rețete care sună astfel: hidratare 75%, făină de secară 13%, preferment 15%, sare 2%. Toate aceste procente se raportează la cantitatea de făină care întotdeauna reprezintă 100%. Spre exemplu, dacă doriți să coaceți o pâine dintr-un kilogram de faină, după formula de mai sus ingredientele sunt următoarele: 750g apă (am aflat de la o cititoare că densitatea apei este 1:1, adică 1g apă este echivalent cu 1ml apă. Recomand totuși cântărirea apei pentru o mai mare precizie.)), 870g făină albă pentru pâine, 130g făină de secară, 150g preferment, 20g sare. Procentele sunt esențiale atunci când doriți să adaptați o rețetă la diverse cantități, însă consider că pentru începători nu este cazul să ne împotmolim în procente de brutar, așa că voi scrie rețetele de pâine cu maia folosind gramaje exacte.

Ce ingrediente folosesc?

În primul rând, vreau să vă scriu puțin despre făină. Am încercat zeci de sortimente de făină, dar, pentru că nu sunt suficient de experimentată ca să pot adapta rețeta de pâine cu maia la un anumit tip de făină, am adaptat făina la rețeta de pâine, timpul și temperatura de dospire. Așadar, folosesc făină Manitoba pe care o cumpăr din magazinele cu specific italian SuperMercato sau din Carrefour. Este singurul tip de făină care mi-a adus rezultatul mult așteptat. De curând am descoperit și făina de la Szatmari tip 650 cu conținut ridicat de proteină (peste 11,5%). Am folosit făina Szatmari în completare cu făina Manitoba și m-am oprit din făcut experimente. Mi-am dorit doar ca, de fiecare dată când coc pâine, să fiu mută de uimire și bucurie când deschid ușa cuptorului, iar asta deja se întâmplă! Deși nu am observat diferențe între diverse tipuri de făină integrală, eu cumpăr și folosesc făină integrală de la Lidl, marca Castello. Folosesc sare roz de Himalaya de la Solaris și întotdeauna apă de la robinet fiartă și răcită. Dacă nu am în fierbător apa la temperatura camerei în momentul în care pregătesc aluatul, folosesc apă plată îmbuteliată, în general Aqua Carpatica.
Later edit: La Profi găsesc făină Cook, tip 650, cu 11.5% proteină. O folosesc cu succes la această rețetă.

Temperaturi de dospire și coacere

Temperatura din bucătărie este în general de 23°C iarna și 25°C vara. Timpii de dospire variază de la iarnă la vară, dar eu mă ghidez și după felul în care arată aluatul, nu doar după timpul în care a stat aluatul la dospit. Rețeta pe care am scris-o mai jos o pregătesc în fiecare sezon, iar rezultatele nu au fost diferite. Totuși, dospirea în bulk vara durează cu aproximativ o oră mai puțin.
Referitor la temperatura de coacere a pâinii, trebuie să vă asigurați că bucătăria voastră este dotată cu un cuptor care atinge temperatura de 250°C. Nu țin minte să fi descoperit vreo rețetă de pâine cu coacere la temperatură mai mică de 250°C. Tot pentru copt folosesc o oală din fontă cu capac de la Ikea. Am copt și pe piatră de copt, însă categoric în oala din fontă cu capac pâinea a crescut mai spectaculos.

Cele 10 ustensile și accesorii utile pentru pâinea cu maia

Folosesc:
1. Un cântar de bucătărie (toate ingredientele se măsoară în grame!)
2. Un bol mare în care pot frământa 1 kilogram de aluat.
3. O caserolă încăpătoare pentru dospirea în bulk. Am o caserolă dreptunghiulară de 5l, din plastic, cu capac, care permite aluatului să crească atât în lățime, cât și în înălțime.
4. O racletă pentru aluat pe care am cumpărat-o de aici.
5. Banneton sau un coș pentru dospit pâinea – eu am cumpărat două de aici.
6. Un șervet de bucatarie din in sau pânză, cu țesătură rară. Am unele cumpărate de la Pepco.
7. O cască de duș din plastic cumpărată de pe Aliexpress (a ajuns la mine în 3-4 săptămâni). De fapt am cumpărat două.
8. Lamă de ras – clasica lamă de ras, despre care nu știam dacă mai există, am găsit în Kaufland.
9. Hârtie de copt.
10. O oală/cratiță de fontă cu capac, de la Ikea, asa cum am precizat mai sus.

După ce am trecut în revistă cam tot ce am considerat esențial de știut de către toți începătorii care se încumetă să încerce acasă pâinea cu maia, vă las și rețeta pe care eu o fac cu ochii închiși acum, alături de promisiunea că voi mai încera și alte rețete pe care le voi transmite mai departe. Rețeta este una adaptată de pe blogul Codruței Popa – Apă.Făină.Sare, omul minunat care ne-a făcut cunoștință nouă tuturor cu pâinea cu maia, arhitectul care a renunțat la arhitectură pentru a construi ceva atât de minunat cum e al ei Codru de pâine. Dacă ajungi pe aici și citești asta, îți mulțumesc pentru tot, Codruța!

Cantitățile sunt pentru două pâini a câte 750g.

5 from 3 votes

Pâine cu maia – rețeta începătorului

Servings 2 pâini a câte 750g
Prep Time 1 day
Cook Time 45 minutes
Total Time 2 days 45 minutes

Equipment

  • cântar de bucătărie
  • un bol mare
  • o caserolă dreptunghiulară
  • o racletă pentru aluat
  • două bannetoane sau două coșuri pentru dospit pâinea
  • un șervet de bucatarie din in sau pânză, cu țesătură rară
  • cască de duș
  • lamă de ras
  • Hârtie de copt
  • o oală/cratiță de fontă cu capac

Ingredients

  • 220 g preferment/maia hrănită cu formula 1:2:2
  • 650 g apă
  • 815 g făină Manitoba
  • 35 g făină integrală
  • 20 g sare
  • 70 g mix de semințe SanoVita – semințe de dovleac, in, susan și floarea soarelui (opțional)

Instructions

Pentru preferment (ziua 1, ora 8:00)

  • Luați 50g de maia hrănită de cel puți trei ori înainte de a o folosi
    și puneți-o într-un borcan curat de 800-1000ml.
  • Adăugați 100g apă și 100g făină (20g făină integrală și 80g făină Manitoba).
  • Amestecați apa, făina și maiaua și acoperiți borcanul cu un capac, fără să îl înfiletați.
  • Lăsați borcanul la temperatura camerei aproximativ 7-8 ore, până când maiaua atinge punctul maxim de fermentare. Maiaua este gata atunci când își triplează volumul, formează bule atât la suprafața, cât și în interiorul ei, este ușoară, aerată și are un miros dulce-acrișor. Maiaua trebuie să plutească atunci când o puneți în vasul cu apă.

Aluatul (ora 16:00)

  • Într-un bol încăpător puneți apa măsurată în grame.
  • Adăugați maiaua și amestecați energic cu o furculiță pentru a încorpora maiaua în apă.
  • Adăugați făina albă și făina integrală și amestecați aluatul atât cât să obțineți un aluat omogen. Nu frământați!

Autoliza

  • Acoperiți bolul cu o cască de duș și lăsați-l deoparte într-un loc călduț, la autoliză. Autoliza este o etapă în prepararea aluatului, care presupune odihna acestuia timp de 30 minute (în cazul nostru, dar timpul pentru autoliză poate varia), timp în care se formează legăturile de gluten şi se hidratează făina.

Adăugăm sarea

  • După cele 30 minute în care aluatul a stat la autoliza, adăugăm sarea și împăturim aluatul trăgând de el dinspre exterior (marginea bolului) spre interior (mijlocul bolului) până când sarea este încorporată în aluat. Dacă doriți să folosiți mixul de semințe, îl puteți adăuga odată cu sarea. Transferați aluatul într-o caserolă dreptunghiulară unsă cu ulei de măsline (atât pe fund, cât și pe margini).

Împăturirile

  • Există mai multe tehnici de împăturire a aluatului, însă eu prefer tehnica Stretch and Fold (SF). Realizez împăturirea aluatului direct în caserolă (îmi imaginez că lucrez cu o coală de hârtie) astfel: ridic/întind aluatul din partea superioară și îl împătur la jumătate, apoi ridic/întind aluatul din partea inferioară și îl împătur la jumătate. Întorc caserola și mai realizez un set de împăturiri, apoi întorc aluatul și îl așez în caserolă cu partea netedă în sus.
  • Setăm o alarmă/reminder pe telefon și realizăm încă două reprize de împăturiri (SF) direct în caserolă la interval de 45 minute. Așadar, în final vom fi realizat trei seturi de împăturiri la interval de 45 minute. De la o etapă de SF la alta vom putea observa cum aluatul își dublează volumul și devine tot mai elastic, compact și aerat.

Preshape/Preformă

  • După realizarea ultimului set de împăturiri, lăsăm aluatul să se odihnească în caserolă încă 30 minute, apoi îl răsturnăm pe o suprafață ușor înfăinată și îl împărțim în două părți egale.
  • Din fiecare parte formăm câte o bilă de aluat, tensionând aluatul. Lăsăm bilele de aluat să se odihnească 15 minute pe suprafața de lucru ușor înfăinată, acoperite cu un șervet de bucătărie.

Shape/Formă

  • Luăm pe rând câte o bilă de aluat și o aplatizăm trăgând de aluat, dând astfel o formă dreptunghiulară aluatului.
  • Împăturim aluatul la fel ca la SF, apoi îl rulăm pe lățime cât de strâns putem, formând un sul (forma se numește batard) pe care îl transferăm în bannetonul bine înfăinat.
  • Procedăm la fel și cu a doua bilă.

Dospire lentă

  • Acoprim bannetoanele cu casca de duș și le dăm la frigider pentru 12 ore.

Preîncălzirea cuptorului (ziua 2, ora 7.00)

  • Cu 45-60 minute înainte de a coace pâinile, așezăm în cuptor cratița de fontă cu capacul pus și setăm cuptorul la temperatura de 250°C, căldură sus și jos.
  • Scoatem banettoanele din frigider cu 5 minute înainte de a fi cuptorul încins pentru coacere.

Scorring (ora 7:55)

Coacere (ora 8:00)

Păstrare și congelare

  • Eu păstrez prima pâine învelită într-un șervet de bucătărie și pusă într-o cutie pentru pâine din ceramică.
  • A doua pâine o tai felii și o pun la congelator în pungă cu fermoar, cu hârtie de copt între felii. Scot atâtea felii câte am nevoie și le decongelez punându-le în prăjitorul de pâine. Pâinea decongelată este ca și proaspătă, nu veți face diferența între o felie de pâine proaspăt coaptă și una decongelată.
Author: Diana
Course: Main Course
Cuisine: Romanian
Keyword: Bakery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Join the Conversation

  1. Cu siguranță trebuie folosita doar faina Manitoba. Trebuie specificat(doar Manitoba) am folosit o faina obișnuită pe aceasta reteta( cu care fac alta rețeta și îmi ies painile minunate) și a ieșit un eșec. Așadar nu recomand cu alta faina decât Manitoba…

    1. Mulțumesc pentru feedback, Ioana! Uite, eu nu am mai cumpărat făină Manitoba de când am făcut ultimii cozonaci cu maia. Folosesc făină Kook 550 (o iau din Profi), iar pâinea după rețeta asta iese perfect!

  2. Bună! În rețeta e notat 220 g preferment, iar la prepararea lui scrie 50g maia + 100 apă + 100 făină. Mie îmi dă 250 g aici. Nu înțeleg unde dispar 30 g. Sau nu punem tot prefermentul pe care l-am pregătit pentru rețetă? Ce se întâmplă dacă punem 220 g preferment și trebuiau 250? Dar invers? Încă nu înțeleg cum funcționează. Mulțumesc.

    1. Hello, Liliana!
      Așa e, 50g maia + 100g făină + 100g apă rezultă 250g compoziție inițial! Însă în perioada de fermentare, bacteriile din maia consumă din cantitate, iar la final nu mai sunt 250g preferment. Cantitatea de preferment la finalul perioadei de dospire este mai mică de 250g, dar mai mare decât 220g. Totodată, se mai pierde din maia și pe pereții borcanului. Vei cântări și folosi 220g preferment, așa cum cere rețeta 😊

      Îți mulțumesc pentru comentariu și sper ca răspunsul meu să fie de folos! 🤗

      1. Hei, mulțumesc pentru răspuns. Am făcut rețeta, a fost minunată. Între-adevăr, când am pus prefermentul era mai puțin de 250, deci am observat pe propria piele (propriul borcan 😌) pierderea pe care nu o înțelegeam. Am avut și musafiri care au prins pâinea caldă. Mulțumiri, gata, fac o nouă tură fix acum. 🤗

        1. Ce ma bucur! Sa va fie de bine 🤗🤗

  3. Daniela Zarnescu says:

    Buna,

    Daca vreau sa fac doar o paine, ar fi corect sa injumatatesc toata reteta? 😁 multumesc!

    1. Hello, Daniela! Exact 😊

  4. Cred ca e necesar un borcan de 800 pentru starter, din moment ce se dublează/ triplează cel de de 300 e prea mic 😬

    1. Așa e, modific acum! Mulțumesc pentru atenționare! :*

  5. 5 stars
    Bună! Revin cu noi rugăminți.

    1. “Luați 50g de maia hrănită de cel puți trei ori înainte de a o folosi și puneți-o într-un borcan curat de 800-1000ml”. Eu țin maiaua la frigider și o hrănesc o dată pe săptămână în proporție de 1:1:1. O scot vineri seara din frigider, îmi calculez cantitatea pentru pâine (50 de grame), pun 100 g apă și 100 g făină, iar prefermentul acesta așteaptă până a doua zi dimineață când îl pun la pâine. Restul hrănesc 1:1:1, las până a doua zi la temperatura camerei ca să crească, apoi pun la frigider până vinerea viitoare.
    Din enunțul citat mai sus, să înțeleg că procesul acesta trebuie făcut de 3 ori înainte? Adică 3 zile la rând iau câte 50 g din maia, pun 100+100 făină și apă? Și abia ce îmi rezultă în a 4-a zi folosesc ca preferment, nu doar ce am hrănit eu de vineri seară până sâmbătă dimineață?
    2. Pâinea mea nu crește spectaculos, are miezul mai dens și mai umed, iar coaja este mai tare, ușor cauciucată. Oare să fie asta din cauza felului în care (nu) am hrănit maiaua?
    3. De ce la pâinea cu maia se face stretch and fold și nu merge metoda bătrânească de frământare? Și bunicile noastre făceau pâine și frământau. Care este diferența dintre SF și frământare?
    4. De ce pâinea trebuie pusă la dospit în coșulețe și nu poate fi pusă la dospit direct în tava în care o vom coace în cuptor?
    Știu că am multe întrebări, nu înțeleg încă anumite lucruri, fac pâine cu maia de ceva timp, nu îmi iese perfectă, dar mă ambiționez să obțin ceva încântător. Acum sunt la etapa la care obțin rezultate mulțumitoare, dar știu că e loc de mai bun. Mulțumiri!

    1. Bună, Liliana! Încerc să răspund punctual nedumeririlor tale.
      1. Da, chiar și pentru o maia matură se recomandă hrănirea de 2-3 ori înainte de a folosi maiaua pentru preferment/pâine. Cât stă la frigider, maiaua e inactivă și sunt necesare hrănirile pentru a fi puternică și a susține procesul de preparare a pâinii. Trebuie ca maiaua să fie predictibilă, să îți dai seama care e punctul maxim de creștere și când colapsează, iar pentru asta ai nevoie de două-trei hrăniri anterioare la 12 ore. Maiaua trebuie folosită atunci când atinge punctul maxim de creștere.

      2. Pot fi multe cauze care conduc la acest rezultat, dar pentru început îți recomand să ții cont de felul în care se hrănește maiaua.

      3. Hm, la Stretch and Fold am impresia că aluatul este lăsat să își dezvolte mai liber rețeaua de gluten, fără o prelucrare puternică prin frământarea clasică.

      4. Atunci când o pui în coșuleț/baneton practic dai forma finală pâinii. În timpul dospirii, aluatul ia forma vasului în care dospește, fiind răsturnat ulterior în tava de copt. Dacă alegi să dospești direct în oală există și riscul să se lipească aluatul de oală, pe lângă faptul că pâinea va lua forma oalei. Nu trebuie să investești neapărat într-un baneton, ci poți folosi un coșuleț cu un șervet de bumbac tapetat cu fâină.

      Sper că ți-am fost de ajutor!
      Te ințeleg perfect, și mie mi-a luat câteva luni bune cu pâini săptămânale până când am obținut rezultatul urmărit. E un proces din care mereu am învățat ceva, dar cel mai important lucru învățat este că aluatul de dezvoltă diferit în fiecare bucătărie și toate condițiile ambientale duc la rezultatul final. Îți recomand să ai răbdare, în timp vei simți aluatul și vei ști ce ai de făcut!

      Te îmbrățișez și aștept vești de la tine!

  6. Naiden Catalina says:

    Buna! Daca am maia de la frigider , pot sa iau 50 de acolo direct, cu 100 de apa si 100 faina, sau trebuie sa o hranesc, pe toata, si din ea sa iau 50, sunt incepatoare, am facut cateva paini care mi.au iesit . Dar hranirea nu prea o inteleg.Multumesc.

    1. Hello!
      Da, din cantitatea de la frigider iei 50g și hrănești după formula cerută de rețetă. Dacă formula e 1.2.2, vei folosi 50g maia, 100g de apă și 100g de făină. Restul de maia rămasă se numește discard și îl poți păstra pentru alte rețete (eu am o rețetă de banana bread delicioasă la care am folosit discard).

      Sper că ți-am fost de ajutor!
      Hugs!

  7. 5 stars
    Mamă mamă, niciodată nu mi-a ieșit o paine așa bună precum cea după rețeta ta !
    Singura diferență este ca am copt-o direct pe foaia de copt , nu am oala de fontă cu capac .

    1. Mă bucur tare, Ciprian! După ce am descoperit rețeta asta, foarte puține experimente cu maia am mai făcut. Și mie mi se pare perfectă pâinea după rețeta asta!

      Mulțumesc pentru feedback 🤗

    2. Andreea Ceamatu says:

      Asa si eu, fara oala cu capac dar am pus dedesubt o oala cu apa pentru a crea aburi. Creste foarte frumos.

  8. Andreea Ceamatu says:

    Buna! Multumesc pentru reteta. Cum pot face ca gustul painii sa iasa acrisor cum ar trebui normal sa aibe o paine cu maia? Nu imi iese deloc acel gust 😊

    1. Hello, Andreea! În mod normal nu trebuie să faci nimic în plus pentru a obține acel gust. Maiaua face toată treaba 🙂

  9. Bună.
    Mulțumesc pentru articola! Sunt începătoare și caut informații peste tot.
    Mă bulversează și mă deznădăjduiește un pic faptul că nu e o rețetă general valabilă pt a crește, hrăni și folosi o maia, dar nu mă las! Am impresia că e mai mult “după sufletul omului”, ca să zic așa. 😀
    Am câteva nelămuriri vis a vis de hrănire și poate mă poți ajuta:
    1. deși nu ai menționat explicit, înțeleg că atunci când hrănești maiaua iei o parte din ea și restul îl arunci? De ce? De ce nu o hrănești și iei din ea cât trebuie pentru pâine și păstrezi restul? Pe mine mă doare sufletul să arunc atâta făină și atâtea bule!
    2. când faci pâine mai des și nu ții maiaua în frigider, la cât timp o hrănești?
    Mulțumesc!
    S-ar putea să te mai deranjez…

    1. Hello! Bine ai venit pe blogul meu 🤗 sper sa găsești informații utile și să reușești să coci pâine cu maia!
      Iti răspund punctual:
      1. Dacă ai hrăni toată cantitatea de maia, ar trebui sa folosești o cantitate mult mai mare de făină și apă ca sa respecți formula de hrănire. Sa zicem ca ai 50g maia. Ca sa o hrănești pe toată după formula 1.2.2 de exemplu trebuie sa adaugi 100g făină și 100g apă, pe când, dacă hrănești doar 10g de maia cu aceeași formulă trebuie sa mai adaugi doar 20g făină și 20g apă. Partea pe care o arunci la hrănire (discard) poate fi folosita la multe preparate (banana bread, foccacia, sărățele etc.), deci nu e musai sa meargă la gunoi.
      2. Dacă faci pâine des, maiaua trebuie hrănită la interval de 12 ore (+/-), în funcție de cum crește (aici intervin mai mulți factori: temperatura camerei, gradul de umiditate, tipul de făină folosit etc.).

      Per ansamblu, da, vei ajunge într-un punct în care vei simți aluatul. Iti va fi necesara o rețetă, însă te vei ajuta mult de instinct și experienta pentru a coace pâine cu maia ca la boulangerie 😊

      Iti țin pumnii și îți stau la dispoziție și pentru alte nelămuriri 🤗🤗

      1. Mulțumesc pentru lămuriri! 🤗

  10. Bună, sunt novice în a face pâine în acest mod, am mai încercat o rețetă dar a fost un eșec total, poate și din cauză că maiaua nu era încă pregătită.
    Am incercat rețeta aceasta și minsa părut minunată, momentan aluatul e la frigider , o nelămurire as avea , aluatul a rămas lipicios la fiecare SF, mi se lipeau mâinile de el și se deforma in momentul in care am făcut cele 2 bile, și i-am dat formă m-am chinuit enorm deoarece mi sa lipit de mână și se deforma din nou și din nou. Oare unde am greșit ? Am respectat cantitățile și faina pe care am folosit-o a fost Manitoba.
    Mulțumesc!

    1. Ceva nu a fost bine. Probabil maiaua nu atinsese punctul maxim de fermentație atunci când a fost folosita, ori temperatura din cameră a fost prea mică, iar asta nu a priit aluatului. Chiar ieri am avut și eu o surpriza neplăcută cu aluatul meu 🙈 după câteva luni în care nu am mai copt, mi-am ieșit din mână, iar pâinea a ieșit departe de cum trebuia să iasă. Am reluat ieri procesul, iar acum urmează să coc pâinea. Mi-am dat seama că maiaua nu fusese în punctul maxim de fermentare când am folosit-o, iar asta a redus mult șansele de a avea o pâine ca la carte, cum visam.

      Pot fi multe motivele pentru care nu a ieșit pâinea, însă doar exersând și formându-ți propria tehnică de lucru îți vei da seama care a fost problema. Dacă ai nevoie de mai mult ajutor, mă găsești pe Instagram @cantboilanegg, sunt bucuroasă să vă răspund și acolo întrebărilor punctuale și să împărtășim pareri/poze pas cu pas!

      Spor la făcut pâine cu maia 🩷

  11. Cornel Udrea says:

    Salutare . De ce trebuie să stea cuptorul pornit 45 de minute la 250 de grade cu oala în el?

    1. Cuptorul, respectiv oala de fontă, trebuie să fie bine încins/ă înainte de a pune pâinea pentru a permite pâinii să crească și să se coacă. Cuptorului meu atât îi ia să atingă temperatura de 250°C, dar fiecare cuptor poate fi diferit. Ideea este că temperatura în cuptor în momentul introducerii pâinii trebuie să fie 250°C! 😊

  12. PAPADOPOL NICOLAE GEORGE says:

    5 stars
    M-ați făcut fericit

    1. Ce mă bucur!🤗

  13. Laura Simion says:

    Buna ziua!
    As vrea sa va spun ca paine dvs iese f faina, de f multe ori am facut-o.
    As vrea sa va transmit un lucru pt ca vad ca insistati pe masurarea apei in grame. Va rog sa nu imi luat comentariul in nume de rau. Densitatea apei este egala cu 1, ceea de inseamna ca 100ml apa = 100 g apa. Intotdeauna.
    Numai bine!

    1. Astăzi am învățat ceva nou! Vă mulțumesc și mă bucur că mi-ați scris!🩷

Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close