Baghete cu maia – o modalitate simplă de a converti o pâine cu maia în două baghete cu crustă crocantă și miez elastic și alveolat.
Sunt în etapa „coc săptămânal pâine cu maia”. În fiecare weekend, cu foarte puține excepții, îmi dă un sentiment plăcut, de coziness, să coc acasă pâine cu maia. Toată bucătăria casa se umple de un miros atât de plăcut de pâine proaspăt coaptă, care nu face decât să întregească atmosfera de liniște, bine și armonie din familia noastră. Cred că trăiesc cea mai frumoasă etapă a vieții mele, cea în care copiii încă sunt mici și ne adoră în preajma lor, cuibărindu-se des în brațele noastre și sufocându-ne cu pupici. Îmi număr binecuvântările, iar sâmbetele petrecute împreună sunt sus pe lista cu lucrurile pentru care mă simt binecuvântată și iubesc viața asta care m-a ales.
Baghetele de astăzi sunt nimic altceva decât un experiment pe care l-am văzut pe Instagram. Practic, se urmează fidel orice rețetă de pâine cu maia până la punctul scorring-ului și a coacerii. Aluatul în formă de battard se împarte în două bucăți, pe lung, se întorc astfel încât tăietura să fie dedesubt și se realizează scorring-ul cu lama sau alt instrument foarte ascuțit. Baghetele astfel obținute se coc pe piatră de copt, cu abur în primele 20 minute și fără abur următoarele 15 minute, fără ventilație.
Ne place varianta asta a pâinii transformate în baghete pentru că iubim coaja crocantă a pâinii cu maia, iar baghetele sunt perfecte pentru a fi consumate proaspete, imediat ce sunt scoase din cuptor. De fapt, procedez în felul următor: obișnuiam să coc două pâini sâmbăta, însă acum coc o pâine și două baghete. Pâinea este perfectă pentru sandvișurile copiilor, iar baghetele le consumăm imediat după ce le scoatem din cuptor, la micul dejun.
După ce era să îmi pierd maiaua la un moment dat toamna trecută (nu mai creștea indiferent de făina folosită, apoi, cu hrănire constantă și câteva rugăciuni, și-a revenit în mod miraculos), am schimbat formula de hrănire și mai nou îmi păstrez maiaua hrănită cu formula 1:2:3 – am încercat și am simțit că se potrivește mai bine cu programul meu și cu mediul din bucătăria mea. Așa că rețeta pe care am folosit-o de data asta este ușor diferită de cea pe care o făceam de obicei, însă obțin același rezultat excelent de fiecare dată. Dacă sunteți începători în ale pâinii cu maia, vă recomand să parcurgeți acest articol, unde am încercat să detaliez cât mai explicit procesul de coacere a pâinii cu maia.
De asemenea, mai vreau să anunț și aici că mi-am luat inima în dinți și am început să desfășor periodic în Sibiu ateliere de pâine cu maia. Atelierele se desfășoară într-un cadru restrâns, cu puțini participanți, pentru a putea oferi sprijinul și atenția necesare fiecăruia în procesul de preparare și coacere a pâinii cu maia. Dacă sunteți interesați să participați, vă rog să îmi scrieți un mesaj și vă ofer toate detaliile cu privire la atelier 🙂
Acestea fiind spuse, las mai jos rețeta baghetelor și un video demonstrativ al obținerii lor.
Baghete cu maia
Equipment
- baneton
- lamă de ras
- piatră de copt
- Cuptor
Ingredients
- 50 g maia hrănită cu formula 1.2.3 (hrănirea maielei se face cu 8-10 ore inainte. Maiaua se folosește în punctul maxim de fermentare)
- 350 g apă plată
- 400 g făină tip 550 cu proteină >11.5%
- 100 g făină integrală
- 10 g sare
Instructions
- Amestecă maiaua cu apa și făina, apoi lasă aluatul la autoliză o jumătate de oră.
- Adaugă sarea cu 10ml apă și amestecă până la incorporare.
- Lasă aluatul timp de 2-3 ore la temperatura camerei, într-un bol acoperit cu o cască de duș.
- După cele trei ore, realizează 3 seturi de împăturiri CF direct în vas, la interval de o oră.
- Răstoarnă aluatul pe suprafața de lucru ușor înfăinată și modelează-l într-o bilă.
- Dă formă lungă (batard) aluatului și așază-l în baneton. Dă banetonul la frigider pentru 7-8 ore. Sau, dacă vrei să coci pâinea/baghetele în aceeași zi, poți lăsa banetonul la temperatura camerei timp de două ore, apoi îl pui o oră la frigider (pentru a fi ușor de manipulat și crestat).
- După frigider, răstoarnă aluatul pe o hârtie de copt și împarte-l în jumătate, pe lungime, folosind un dough scraper.
- Depărtează baghetele una de cealaltă ajutându-te de dough scraper astfel încât partea tăiată să ajungă dedesubt.
- Transferă baghetele în cuptorul încins la 250°C, pe o piatră de copt, toarnă 100ml apă fiartă într-un vas așezat pe fundul cuptorului și lasă la copt timp de 20 minute.
- După primele 20 minute, îndepărtează vasul cu apă, redu temperatura la 210°C și mai lasă baghetele la copt încă 20 minute.
- Ce sont trop bonnes ❤️