Mi-a luat mai mult decât mă așteptam să scriu rețeta acestor gogoși pufoase, perfect rotunde și aromate. De fapt mi-a luat mult să ajung la rețeta asta și să mă declar mulțumită de fiecare dată de rezultat. De-a lungul timpului am îmbunătățit aluatul, tehnica de lucru, timpii de dospire și ustensilele folosite, așa că, pe lângă respectarea listei de ingrediente pentru gogoși, vreau să vă sugerez să acordați o atenție deosebită și următoarelor aspecte.
10 reguli de respectat pentru a obține cele mai bune gogoși pufoase
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Scoateți-le pe blatul bucătăriei cu cel puțin o oră înainte de a pregăti aluatul. Ajută foarte mult la crearea unui mediu propice activării drojdiei și creșterii aluatului.
- Este necesar ca aluatul să își dubleze sau chiar tripleze volumul. Așadar, nu vă grăbiți și acordați-i timpul necesar să crească! Alegeți mereu un loc călduț, ferit de curenți de aer în care să lăsați aluatul la dospit. Funcționează foarte bine să puneți aluatul într-un vas încăpător uns cu puțin ulei, să acoperiți vasul cu folie alimentară sau o cască de duș și să îl puneți în cuptorul cu ușa închisă și lumina aprinsă.
- După prima etapă de dospire, întindeți aluatul cu sucitorul pe o suprafață ușor înfăinată. Nu faceți exces de făină, folosiți doar atât cât să nu se lipească aluatul de suprafața de lucru.
- Dacă doriți să obțineți gogoși cu interiorul gol, pe care să le umpleți cu gem sau diverse alte umpluturi, întindeți aluatul într-o foaie subțire (~0.7cm grosime). Dacă dimpotrivă doriți niște gogoși pline, întindeți aluatul într-o foaie mai groasă (1-1.2cm grosime).
- Decupați gogoșile cu gura ușor înfăinată a unui pahar subțire și transferați-le pe o tavă/tocător cu ajutorul unei spatule. Manipulându-le astfel, își vor păstra forma rotundă și grosimea dorită.
- După decuparea gogoșilor și așezarea lor pe o tavă, acoperiți gogoșile cu folie alimentară și mai lăsați-le să crească încă 30 minute. Acesta este un pas important și vă sugerez să nu îl săriți. Pufoșenia gogoșilor depinde de acest pas.
- Pentru prăjirea gogoșilor, vă recomand să folosiți o cratiță cu fund dublu, care să păstreze temperatura constantă a uleiului. Eu folosesc cu succes o cratiță din fontă.
- Prăjiți gogoșile în baie de ulei. Folosiți suficient ulei pentru prăjire! Este important ca gogoșile să nu atingă fundul cratiței în care prăjiți gogoșile.
- Păstrați constant focul aragazului mic. Începeți să puneți gogoși doar când uleiul este încins. Nu prăjiți multe gogoși deodată.
- Scoateți gogoșile din ulei cu ajutorul unei spumiere și așezați-le pe o tavă tapetată cu șervete absorbante de hârtie într-un singur strat. Nu suprapuneți gogoșile!
Gogoși pufoase
Equipment
- cântar de bucătărie
- aragaz
- Mixer planetar
Ingredients
- 100 ml lapte
- 7 g drojdie uscată
- 50 g zahăr
- 300 g făină
- o lingură smântână sau mascarpone
- 60 g unt moale
- 1 ou
- coaja rasă de la o lămâie
- 2 lingurițe esență de vanilie
- zahăr pudră pentru servire
- 500 ml ulei de floarea soarelui pentru prăjit
Instructions
- Încălziți laptele la 37°C. Adăugați drojdia și zahărul, amestecați ușor și lăsați amestecul să formeze o spumă deasupra (circa 10 minute).
- Puneți amestecul de lapte și drojdie în vasul unui robot de bucătărie. Adăugați untul moale, oul, smântâna sau mascarpone, aromele și făina.
- Frământați aluatul timp de 5-7 minute sau până când aluatul devine elastic, omogen și de desprinde de pe pereții vasului.
- Acoperiți vasul cu aluat cu o cască de duș/folie alimentară și lăsați-l sa crească timp de o oră sau până își dublează volumul.
- După dospire, întindeți aluatul într-o foaie cu dimensiunile 40x60cm și 1 cm grosime.
- Decupați gogoșile cu gura înfăinată a unui pahar din sticlă subțire sau o formă rotundă pentru patiserie.
- Cu ajutorul unei spatule, transferați gogoșile pe o tavă ușor tapetată cu făină și acoperiți-le cu folie alimentară.
- Lăsați gogoșile acoperite să mai crească încă 30 minute în cuptorul oprit.
- Porniți aragazul la foc mic. Încingeți uleiul într-o cratiță cu fund dublu/oală de fontă.
- Prăjiți gogoșile timp de 1-2 minute pe fiecare parte, apoi transferați-le cu o spumieră pe o tavă tapetată cu șervete absorbante de hârtie.
- Transferați gogoșile pe platoul de servire și presărați zahăr vanilat pudră.
Cred ca ati uitat de oua in reteta
Asa e. Apărea oul la descrierea rețetei, dar l-am omis în lista de ingrediente. Am rezolvat! Mulțumesc 🤗