Pizza la tavă sau pizza tradițională este o plăcintă cu blat gros și pufos la care adaugi un topping specific celui mai renumit fel de mâncare din lume – pizza.
Această pizza cu blat gros nu o exclude pe cea cu blat subțire, coaptă pe piatră, ci se prezintă ca un preparat de sine stătător, pe care îl poți alege atunci când ai poftă de pizza ca la mama acasă. Pentru că de fapt pizza la tavă asta e: o pizza tradițională, rustică, făcută cu ingrediente pe care mama le are mereu în frigider sau cămară. Ai libertatea să alegi ce ingrediente pui pe pizza fără ca acestea să îi schimbe gustul sau destinația și în final tot poți spune că ai mâncat cea mai bună pizza, fix ca la mama acasă.
De fapt și de drept, eu scriu aici că rețeta pentru pizza este a mamei, dar adevărul este că și tatălui meu îi place să gătească și de multe ori pregătește pentru noi și nepoți o pizza atât de bună că ne lingem toți pe degete. Așa că mă voi referi în continuare la această pizza spunând că e ca la mama și tata acasă. Ar fi nedrept să îl exclud pe tatăl meu din povestea tăvii de pizza care aduce atât de multă bucurie în sâmbetele în care le trecem pragul.
Pizza este excelentă fierbinte, proaspăt scoasă din cuptor, dar și a doua zi vă garantez că face din pachețelul de prânz un deliciu.
Din cantitățile de mai jos veți obține un aluat suficient pentru două pizza rotunde, cu blat subțire și ~35cm diametru sau aluatul necesar pentru o tavă dreptunghiulară (40x40cm) de pizza cu blat gros. Oricum veți alege să îl folosiți, acest aluat este tot ce vă trebuie pentru o pizza super gustoasă.
Dacă sunteți fani pizza, pe blog găsiți și rețeta acestor pizza rolls excelente. Check out the recipe!
Pizza la tavă
Equipment
- Mixer planetar
- Cuptor
- o tavă dreptunghiulară (40x40cm)
Ingredients
Aluatul:
- 220 g apă călduță
- 4 g drojdie uscată
- o linguriță zahăr
- 30 g ulei de măsline
- 400 g făină pentru pizza
- o linguriță sare
Topping:
- șuncă
- salam
- mozzarella/cașcaval/cheddar
- ardei roșu
- măsline
- ciuperci
- porumb dulce
- 4 ouă
- 100 g sos de roșii
- 50 g smântână
- 50 g lapte
- frunze de busuioc (proaspăt sau uscat)
Instructions
- Într-un bol, amestecați drojdia uscată și zahărul împreună cu apa călduță și acoperiți bolul cu un șervet uscat. Lăsați drojdia să se activeze.
- Adăugați făina, sarea și uleiul și frământați un aluat pe care îl transferați într-un bol uns cu ulei de măsline. Acoperiți aluatul cu o cască de duș/folie alimentară și lăsați-l la dospit timp de 40 minute într-un loc călduț, ferit de curenți de aer – cuptorul pornit pe funcția de dospire este o idee excelentă.
- Tăiați ingredientele pentru topping în bucăți de 1-2 cm. Radeți cașcavalul.
- Încingeți cuptorul la 200°C și tapetați o tavă dreptunghiulară cu ulei de măsline sau hârtie de copt.
- Transferați aluatul dospit în tavă și întindeți-l cu degetele într-un strat uniform pe toată suprafața tăvii.
- Așezați peste aluat ingredientele pregătite (șuncă, salam, ciuperci, măsline, ardei etc.), apoi presărați cașcavalul ras.
- Într-o cană cu cioc bateți ouăle cu laptele, smântâna și sosul de roșii. Asezonați cu sare!
- Turnați amestecul de ouă bătute peste restul ingredientelor, asigurându-vă că acoperă tot aluatul. Cana cu cioc vă ajută să distribuiți cât mai uniform amestecul de ouă.
- Dați pizza la cuptorul încins la 200°C pentru 30-35 minute sau până când pizza formează o crustă aurie.
- După coacere, tăiați pizza felii și serviți fierbinte cu sos de roșii.
- Pentru păstrare, puneți feliile de pizza în caserole pe care le păstrați la frigider până la trei zile. Puteți consuma pizza rece sau o puteți reîncălzi în cuptorul cu microunde.