Eclere cu vanilie și ciocolată – unul dintre deserturile franțuzești cele mai renumite și mai apreciate în întreaga lume. Delicioase!
Probabil nu este un aspect discutat dacă este corect pluralul eclere sau ecleruri. Știu sigur că ecleruri e forma corectă, dar după o viață în care am mâncat “eclere”, cealaltă formă îmi sună cel puțin bizar. Și din păcate nu pot spune că am mâncat un ecler, pentru că nu ar fi adevărat 😅 am mâncat mai multe. Indiferent de felul în care alegeți sau ați fost obișnuiți să declinați substantivul “ecler”, eclerul rămâne unul dintre deserturile franțuzești cele mai renumite și mai apreciate în întreaga lume. Eu am o relație luuungă cu eclerul, dar recunosc că pot număra pe degetele de la o mână locurile în care am mâncat un ecler fabulos. Ieri am încercat acasă o nouă rețetă de eclere cu vanilie și ciocolată și mă declar absolut încântată de ușurința și rapiditatea cu care le-am pregătit, mai ales recurgând la Thermomix – aparatul care îmi colorează bucătăria și toate mesele de acasă. Fiți fără griji, voi scrie rețeta astfel încât oricine o poate pregăti acasă, cu Thermomix sau fără.
P.S. Anul 2022 vine cu vești grozave! DOOM 3 (Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic) admite că putem mânca eclere fără să ne stea în gât 😅 A introdus și forma de plural eclere că fiind corectă, alături de ecleruri. De acum putem mânca eclere cu vanilie și ciocolată liniștiți!😅
French eclairs
Equipment
- cântar de bucătărie
- aragaz
- Mixer
- Cuptor
Ingredients
Aluatul pentru choux:
- 150 ml apă
- 80 g unt
- ⅓ linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 120 g făină albă (eu am folosit tip 650)
- 3 ouă
Crema pasticcera:
- 500 ml lapte
- o linguriță esență de vanilie
- 100 g zahăr
- 60 g făină albă (tip 000)
- 2 ouă
- 2 gălbenușuri
- semințele de la o păstaie de vanilie
Instructions
- Puneți într-o cratiță apa, untul tăiat cuburi, sarea și zahărul. Aduceți amestecul la punctul de fierbere și lasați-l să fiarbă un minut.
- Trageți cratița de pe flacără și adăugați făina. Amestecați energic cu un tel/mixer până când făina este perfect încorporată.
- Transferați aluatul într-un bol și lăsați-l să se răcească timp de 15 minute, apoi încorporați ouăle unul câte unul, mixând încontinuu. Nu adăugați oul următor până când cel anterior nu este încorporat în compoziție.
- Încingeți cuptorul la 200°, fără ventilație și tapetați o tavă cu hârtie de copt.
- Transferați aluatul într-un poș cu capăt rotund sau în formă de stea (în funcție de capătul ales va fi aspectul final al eclerului).
- Șprițați aluatul sub forma unor bastonașe de 8-10 cm lungime, la distanță de 3-4 cm unul de celălalt.
- Coaceți cojile pentru ecler timp de 25 minute la 200°C, sau până când devin aurii. Sub nicio formă nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii.
- Când cojile sunt coapte, lasați-le să se răcească complet.
Crema pasticcera:
- Puneți toate ingredientele într-o cratiță și mixați-le.
- Puneți cratița pe foc mic spre mediu și amestecați încontinuu cu un tel până când crema se îngroașă și are consistența unei budinci.
- Acopriți crema pasticcera cu folie alimentară și lăsați-o să se răcească complet.
- După răcire, total opțional, puteți adauga două linguri de pastă de fistic. Eu ador fisticul, așa că nu am ezitat și am umplut eclerele cu cremă pasticcera cu fistic. A ieșit mi-nu-na-tă!
Asamblare și ornare:
- La capitolul acesta, aveți mai multe variante la dispoziție. Puteți tăia cojile eclerelor pe jumatate pe lungime și șprița crema cu un poș cu capăt în formă de stea sau puteți găuri cojile cu vârful unui cuțit și apoi umple cu cremă cu ajutorul unui poș cu capăt subțire. Această ultimă variantă a fost cea pe care am ales-o eu.
- Pentru glazura de ciocolată, am topit la baie de aburi o tabletă de 100g ciocolată cu 60% cacao împreună cu o lingură de ulei de floarea soarelui.
- După umplerea cojilor de ecler cu crema pasticcera cu fistic, am înmuiat fiecare ecler în ciocolată topită, apoi am presărat fistic tăiat.
Notes
- Dacă aveți posibilitatea, alegeți ouăle de casă în detrimentul celorlalte. La crema pasticcera vor face diferența, vă asigur.
- Pasta de fistic pe care am încercat-o și s-a comportat minunat indiferent de felul în care am folosit-o este de la BioUp.
- Fisticul prăjit și sărat pe care l-am folosit la ornat eclerele este marca Alesto de la Lidl. Raportul calitate-preț este cel mai bun.