Platou cu brânzeturi aka cheeseboard sau charcuterie board este cea mai sofisticată și elegantă modalitate de a începe o întâlnire la masă cu prietenii.
Am văzut și mâncat pentru prima dată dintr-un platou cu brânzeturi la prima mea vizită în Londra. Și acum îmi amintesc fascinația pe care mi-a produs-o acel platou bogat cu brânzeturi, struguri și pere, acompaniat de paharele cu picior înalt umplute cu vin alb. A fost o experiență senzorială completă și complexă care îmi va rămâne mereu în minte și pe care o repet ori de câte ori îmi dau musafirii mei ocazia – se întâmplă des and I love it!
Dacă ai ajuns aici înseamnă că ești în căutarea unei variante înedite de platou cu brânzeturi și crezi, la fel ca și mine, că nu e important doar ce pui pe masă, ci și cum pui pe masă. Așadar, în rândurile următoare voi încerca să îți arăt cum creez un platou, ce veselă folosesc și de unde am achiziționat-o, ce ingrediente aleg și cum le așez astfel încât să arate apetisant și chiar sofisticat.
First thing first, alege platoul potrivit!
Fie că alegi un platou rotund, oval sau dreptunghiular, din porțelan, lemn ori marmură, asigură-te că adaptezi mărimea lui la numărul musafirilor. Dacă îți place să îți impresionezi musafirii, probabil ai acasă măcar un platou pentru brânzeturi. Dacă încă nu ai un platou, mi-am permis să aleg pentru tine câteva platouri pe care le poți comanda online.
Ce pui pe platou?
Brânză! Adaugă pe platou brânzeturi cunoscute (cel puțin una) și mai puțin cunoscute. Deși nu există reguli precise cu privire la tipul și numărul de brânzeturi, este important să alegi cel puțin trei-patru sortimente de brânzeturi. Aleg întotdeauna un tip de brânză albastră (Gorgonzola, Roquefort sau Stilton), o brânză maturată (de obicei Cheddar sau Gouda cu diverse arome – busuioc, roșii, piper etc) și un tip de brânză moale (Camembert, Brie sau chiar Feta). Rafturile supermarketurilor abundă în diverse tipuri de brânzeturi și îți va fi greu să alegi sortimentele potrivite, așa că cel mai simplu este să îți urmezi instinctul, sunt convinsă că nu vei da greș. Personal, ador brânzeturile Delaco și nu lipsesc din frigiderul meu. Din marea varietate de produse lactate aleg mereu brânzeturi delicioase pentru platourile mele.
Biscuiți! Crackers, grisine, covrigei, felii de pâine uscată sau prăjită, fiecare sunt potrivite pentru platoul de brânzeturi. Eu aleg de obicei două tipuri de biscuiți uscați, în forme diferite. Îmi plac mult grisinele pentru că adaugă textură platoului, așa că le aleg aproape de fiecare dată!
Fructe! Cu toate că strugurii sunt mereu prima mea alegere când vine vorba de brânză, mereu mizez pe fructele de sezon pentru completarea platoului. Dacă e vară, adaug mereu căpșuni sau zmeură. Toamna completez platoul cu smochine, pere și mere, iar iarna mă rezum la struguri, portocale, nuci și fructe confiate, pentru că nimic nu mi se pare mai gustos decât brânza servită cu caise uscate sau curmale. Deseori aleg și măsline, cu cât mai colorate și aromate, cu atât mai potrivite pentru platou.
Dip-uri, dulcețuri, miere! Întotdeauna pun miere pe platou pentru că gustul dulce al mierii echilibrează perfect aroma intensă a brânzeturilor. Alături de miere, am descoperit de curând dulceața de smochine – așa companie plăcută pentru brânză mai rar, vă asigur!
Mezeluri! Deși poți alege să pregătești un platou integral din brânzeturi, niște prosciuto crudo, Coppa, Jamon Serrano sau salam uscat nu au făcut rău nimănui. Îmi place să adaug și mezeluri pe platou pentru culoare și diversitate, întotdeauna se mănâncă cu poftă!
Cum pregătești un platou de brânzeturi în 5 pași?
După ce ai ales platoul și produsele pe care le servești, aranjează-le!
- Alege un produs care să fie piesa de rezistență a platoului: poate un calup mic de brie sau o felie mare de gorgonzola. Apoi așază pe platou unul-două boluri cu miere, dulceață sau măsline. Vor da un aspect foarte plăcut platoului cu brânzeturi.
- Continuă să așezi bucățile de brânză mai mari și biscuiții. Îmi place să așez biscuiții tip evantai sau liniar, creând astfel un fel de brazde pe platou!
- Așază fructele mari: ciorchine de struguri sau smochine.
- Apoi vei pune mezelurile: grisine învelite în prosciuto crudo, felii subțiri de salam sau mortadela pliate sau cârnăciori crud-uscați.
- La final continui cu cele mai mici dintre ingrediente (nuci, semințe, fructe uscate) pentru a completa eventualele părți libere ale platoului. În spatiile neocupate încă poți pune și câteva frunze de ierburi aromatice (rozmarin, busuioc, cimbrișor etc.) pentru decor!
De reținut: dacă pui brânzeturile întregi/bucăți mari trebuie să pui la dispoziția musafirilor și cuțite pentru brânzeturi (majoritatea platourilor pentru brânzeturi din comerț vin la pachet cu un set de accesorii – cuțite și furculițe speciale). Dacă însă alegi să tai brânza bucăți mici, cuțitele nu sunt necesare pentru servire.
Pentru un look festiv, te poți juca cu forme, culori și ingrediente de sărbătoare, la fel cum am făcut cu platoul de mai jos!
Dacă ți-a fost de ajutor acest articol, te-a inspirat și ai pregătit acasă un platou cu brânzeturi, trimite-mi fotografia pe mail sau posteaz-o pe Instagram cu tag @cantboilanegg ca să o pot vedea și distribui!