Rețeta perfectă de chec cu dovleac

2K

Rețeta perfectă de chec cu dovleac e una simplă, dar cu niște pași esențiali de respectat. Rezultatul este perfect, de la textură până la gust și culoare!

Mergi la rețetă!

Am fost crescută într-o familie în care dintotdeauna s-a gătit cu ingrediente de sezon pentru că am trăit într-o perioadă în care nu găseai în magazine căpșuni în decembrie sau roșii în februarie și, totodată, părinții mei își procurau majoritatea alimentelor de bază în propria gospodărie. De la produse de origine animală, la fructe și legume, mereu am avut pe masă produse proaspete și de sezon. Da, erau săptămâni în care găinile făceau puține ouă, perioadă în care mama gătea mâncăruri fără ouă, la fel cum în perioadele în care vaca se afla în perioada de gestație sau făta vițel ne lipsea sursa de lapte și foloseam lapte mai puțin pentru mesele noastre, de regulă primit de la bunici. În schimb, în perioadele în care găinile se încumetau să ne servească cu ouă proaspete, mama ne pregătea cremă de zahăr ars sau budincă de griș pentru care nu trebuia să se zgârcească la ouă. În ceea ce privește legumele și fructele, ați ghicit: mereu mâncam legume și fructe de sezon. Dacă primăvara aveam la discreție ceapă verde, spanac/urzici proaspete, rubarbă sau salată, toamna și iarna dieta noastră era bazată pe rădăcinoase, oleaginoase, zacuști, gemuri și murături. Am avut privilegiul de a deține și o ladă frigorifică în care mama păstra diferite legume în stare congelată, însă, în general, în fiecare anotimp consumam produsele specifice sezonului. Deși pare că trăim într-o cu totul altă lume față de cea în care am crescut, mi-a rămas în sânge și ador felul în care ne gătea mama, la pachet cu fiecare sentiment pe care ni-l trezeau mâncărurile ei de sezon, astfel că mi-am dorit mereu să fac același lucru pentru familia și copiii mei. Și, reflectând asupra subiectului, îmi dau seama că este mai mult decât o dorință. Să consumi alimente de sezon este un act sustenabil, este un sprijin oferit producătorilor locali, este grijă pentru roadele pământului nostru, fără să mai menționez că fructele și legumele de sezon au un gust mai bun și sunt mai proaspete și mai bogate în nutrienți. Cultivate în condiții optime și colectate la momentul potrivit, fructele și legumele au mai puțin timp pentru a-și pierde proprietățile nutritive. Nu în ultimul rând, consumul de produse de sezon ajută la diversificarea dietei, aducând varietate și echilibru în alimentație.

Vorba lungă, sărăcia omului, dar numai așa am putut ajunge la subiectul postării de astăzi: rețeta perfectă de chec cu dovleac, prima dintr-o serie de rețete cu vedeta sezonului – dovleacul, leguma asta atât de versatilă și de ușor de integrat în rețete dulci, dar și sărate deopotrivă! Checul cu dovleac este pufos, dar umed totodată, are o culoare fantastică, iar aroma dovleacului se împletește perfect cu cea de vanilie și scorțișoară. În plus și mai ales, copiii mei l-au mâncat cu plăcere, iar ăsta e argumentul suprem care claseză checul cu dovleac pe lista cu rețete de repetat.

În fiecare toamnă coc dovleacul, îl pasez, îl așez într-un borcan la frigider și am baza perfectă pentru această rețetă și multe altele, iar aici am scris exact cum obțin piureul de dovleac copt și în ce rețete l-am mai folosit cu succes! De data aceasta am folosit un dovleac Hokkaido pe care l-am găsit și cumpărat din Kaufland și care are o aromă și o culoare mai intense decât ceilalți dovleci încercați.

Vă las cu rețeta (varianta video a rețetei este la finalul articolului 🎬) și cu clasicul îndemn de a o încerca, checul este delicios, extrem de simplu de făcut și veți murdări un singur bol în timpul preparării!

Chec cu dovleac copt

Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes

Equipment

  • tavă de chec 10x22cm sau similară
  • Cuptor

Ingredients

  • 1 cup piure de dovleac Hokkaido
  • 2 ouă
  • 120 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • o linguriță esență de vanilie
  • 100 ml smântână sau iaurt gras
  • 165 g făină
  • ½ linguriță sare
  • o linguriță bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 100 g nuci tăiate

Instructions

  • Încălziți cuptorul la 180°C, fără ventilație.
  • Puneți în bol piureul de dovleac, apoi adăugați ouăle, zahărul, smântâna, esența de vanilie, untul topit și mixați.
  • Adăugați făina amestecată cu sarea si bicarbonatul de sodiu și încorporați-o folosind o spatulă cu care faceți mișcări ample, circulare, de sus în jos.
  • În final încorporați nucile tăiate. 
  • Răsturnați compoziția în tava de chec tapetată cu unt și făină sau cu hârtie de copt și nivelați-o cu o lingură. 
  • Coaceți checul în cuptorul încins la 180°C timp de 60-70 minute. Este gata când o scobitoare introdusă în mijlocul checului iese curată, iar checul are o frumoasă crustă arămie.
  • După coacere, lăsați checul să se răcească în tavă, apoi îndepărtați tava și puteti tăia checul în felii.
Course: Dessert
Cuisine: American
Keyword: Bakery, Chec, Desert, desert de toamnă, Loaf cake, Pumpkin
Rețeta video 🎬

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close