Piure de dovleac copt

1.2K

Piure de dovleac coptrețeta simplă de obținere a bazei pentru mâncăruri și deserturi cu dovleac.

Majoritatea rețetelor cu dovleac pe care le vei găsi pretutindeni conțin acest piure de dovleac aromat și intens colorat ca bază pentru obținerea deserturilor în special, dar și a altor feluri de mâncare.

Vrei să prepari acasă un chec cu dovleac? Ai nevoie de piure! Brioșe, pancakes, biscuiți cu dovleac? Ai ghicit, ai nevoie de piure de dovleac. Iată cum procedez eu: folosesc un dovleac mărișor din care obțin piureul și îl pun la păstrare într-un borcan închis ermetic la frigider. Timp de două săptămâni, borcanul cu piure de dovleac îmi stă la dispoziție pentru a putea prepara orice rețetă am în gând! Așa că Beware! Urmează câteva rețete faine cu vedeta toamnei – dovleacul!

Cum să pregătești piureul de dovleac copt?

În primul rând, alege un dovleac plăcintar. Sunt mai multe soiuri de dovleac și în principiu îți dai seama din denumire care este cel potrivit pentru această rețetă: îl găsești în piețe/rafturile supermarket-urilor sub denumirea de dovleac plăcintar. Are culoarea pielii, formă alungită și coajă dură.

Spală dovleacul cu apă călduță și taie-l pe jumătate pe lungime. Scoate toate semințele cu ajutorul unei linguri de inox și așază într-o tavă jumătățile de dovleac cu partea tăiată în sus. Poți coace dovleacul simplu, fără condimente, mai ales dacă știi că urmează să îl folosești și la mâncăruri sărate. Dacă îl vei folosi pentru deserturi, presară peste dovleac scorțișoară, nucșoară, pudră de ghimbir și puțin zahăr brun – toate îi vor da o aromă deosebită, tomnatică dovleacului copt.

Pune tava cu dovleac în cuptorul încins la 200°C și uită de el timp de o oră. Zahărul se va carameliza ușor, mirodeniile vor pătrunde în dovleac și vei obține un dovleac atât de aromat și… perfect! Întreaga casă va mirosi a dovleac copt cu zahăr caramelizat și condimente tomnatice – poți doar să îți imaginezi mirosul!

După coacere, lasă dovleacul să se răcească complet! Cu ajutorul unei linguri, scobește miezul dovleacului până la coajă, apoi pasează-l ușor cu o furculiță. Poți face pasul ăsta și cu ajutorul unul blender/robot de bucătărie, însă textura specifică dovleacului va dispărea. Personal, îmi place textura dovleacului și recurg doar la furculiță pentru a transforma miezul dovleacului în piure.

Cum păstrezi piureul de dovleac?

Pune piureul într-un borcan de sticlă și închide-l cu un capac ermetic. Păstrează borcanul cu piure pe ușa frigiderului până la una, maxim două săptămâni.

A doua variantă de conservare a piureului de dovleac este să îl congelezi. Îl așezi într-o caserolă cu capac sau pungă cu fermoar și îl dai la congelator. În momentul folosirii lui, scoți recipientul cu dovleac și îl transferi în frigider, unde rămâne câteva ore până la dezgheț. Apoi poate fi folosit după preferință!

Rămâi cu ochii pe blog și pe Instagram pentru a vedea care este prima rețetă la care voi folosi piureul de dovleac!

Later edit:

Prima rețetă la care am folosit piure de dovleac este pumpkin overnight oats și o găsiți aici: pumpkin overnight oats.

Rețeta numărul 2: clătite proteice cu dovleac – un mic dejun colorat, delicios și fără zahăr, ideal pentru weekend-urile reci de toamnă petrecute acasă.

A treia rețetă la care am folosit piure de dovleac copt este un risotto super cremos și neașteptat de gustos pe care vă recomand să îl încercați. E divinisim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close