Dulceață de zmeură

1.4K

Dulceață de zmeură pentru iarnă – plină de savoare, cu o culoare superbă, numai bună de umplut clătite, tarte sau felii de pâine cu unt.

Nu știu alții cum sunt, dar eu, de când mă știu, ador să am în cămară mici rezerve de alimente pe care le consumăm cu plăcere. Nu cumpăr aproape niciodată gem, murături sau sos de roșii, cu atât mai puțin zacuscă (zacusca e specialitatea mamei, dar asta e altă poveste pe care sper sa o scriu curând 😊). Dintre dulcețurile care niciodată nu îmi lipsesc din cămară sunt dulceață de zmeură, căpșuni, prune și cireșe. Toate ne plac și le pregătesc cu drag în fiecare an.

De ce aleg să prepar eu însămi dulcețuri atunci când rafturile magazinelor abundă de o varietate imensă de sortimente de dulceață?

Argumentul suprem este că știu exact ce ingrediente folosesc, cunosc originea fructelor și tot eu aleg tehnica de lucru. În plus, sentimentul de a fi pregătit ceva delicios cu mâna mea e unul tare plăcut, de care nu mă voi dezice niciodată! Sunt o gospo and I love it! Nu pregătesc cantități industriale de gem și dulceață, ci doar câte patru-cinci borcane din fiecare sortiment. Întotdeauna culeg/cumpăr fructe de sezon și aloc câteva ore întregului proces – curățat fructe, pregătit borcane și etichete, fiert dulceața! Mereu sunt mulțumită de rezultat și toți ai mei adoră dulceața făcută în casă cu gogoși, clătite, biscuiți sau cu o felie de pâine bună cu unt. Punct ochit, punct lovit deci 😊

Rețeta de dulceață de zmeură de astăzi este una nouă și a ieșit minunat, sper să o încercați și să vă placă!

Dulceață de zmeură

Prep Time 20 minutes
Cook Time 35 minutes
Resting time 1 hour
Total Time 1 hour 55 minutes

Equipment

  • cântar de bucătărie

Ingredients

  • 1 kg zmeură proaspătă
  • 500 g zahăr
  • sucul și coaja rasă de la o lămâie

Instructions

  • Curățați zmeura proaspătă de codițe și eventuale impurități.
  • Cântăriți zmeura și zahărul.
  • Spălați și degresați o oală de inox cu pereți groși.
  • Așezați în oală zmeura și zahărul în trei straturi. Începeți cu un strat de zmeură și încheiați cu un strat de zahăr presărat peste fructe.
  • Lăsați zmeura cu zahărul la frigider pentru o oră, fără să amestecați, timp în care vă ocupați de borcane.
  • Eu spăl borcanele și capacele cu apă fierbinte, după care le clătesc și las să se scurgă complet excesul de apă. Înainte de a le umple cu dulceața fierbinte, le dau la cuptorul cu microunde pentru 1 minut – pentru sterilizare.
  • După o oră de odihnă la frigider, adăugați sucul și coaja rasă a unei lămâi peste zmeură și puneți oala pe foc mediu pentru 30-35 minute, amestecând des pe fundul oalei cu o spatulă de lemn.
  • După 30 minute de fierbere, testați dacă dulceața este bine legată astfel: pe o farfurie rece (lăsată anterior 5 minute în frigider) puneti o linguriță de dulceață, apoi înclinați-o! Dacă dulceața e foarte lichidă, prelungiți fierberea cu încă 5 minute. Dacă dulceața este suficient de bine închegată, opriți fierberea și puneți-o în borcane.
  • Înfiletați capacele borcanelor și așezați-le cu capacul în jos pentru 10 minute, apoi le așezați în poziție normală.
  • Dulceața se păstrează într-un loc uscat și răcoros până la consum!

Notes

Coaja citricelor este bogată în pectină naturală, astfel că, pe lângă savoarea deosebită pe care o dă dulceții, ajută la îngroșarea ei și a unei mai bune și îndelungate conservări.
Author: Diana
Course: Dessert
Cuisine: Romanian
Keyword: Gem și dulceață

Etichetele sunt făcute de mine și, dacă doriți să le aveți și voi, dați-mi de știre și vi le trimit cu plăcere în format printabil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close