Rețeta de ciocolată de casă făcută cu lapte praf are peste 30 ani vechime și este aceeași pe care mama o făcea dacă avea lapte praf (nu se întâmpla prea des).
Deserturi cu atât de mult zahăr fac o singură dată pe an, în decembrie! Este singura lună din an în care nu mă interesează câtuși de puțin câte calorii au mâncărurile care îmi plac! Iar rețeta copilăriei de ciocolată de casă este demult o mare plăcere!😊 Nu îmi amintesc ca un alt desert să îmi fi produs o bucurie mai mare decât ciocolata de casă din copilărie pe care mama o punea în castronelele alea din sticlă transparentă, cu model! Încă vizualizez castronelele pline cu ciocolată de casă și cum savuram câte o linguriță cu poftă! Am filmat și un reel pe Instagram în care puteți vedea ingredientele pentru cea mai bună rețetă de ciocolata de casă, dar și cât de rapid se poate face. Cea mai grea parte a rețetei de ciocolată de casă rămâne asteptarea, ciocolata trebuie să stea minim doua ore la frigider înainte de a o tăia 😊
Întrebarea care s-a repetat cel mai des cu referire la această rețetă a fost: pot folosi lapte praf pentru bebeluși în rețeta de ciocolată de casă? Ca și consistență, laptele de praf pentru bebeluși este asemănător cu laptele praf alimentar, însă gustul este total diferit. Aș răspunde că nu e o idee bună să folosiți lapte praf pentru bebeluși în locul celui alimentar pentru că îi va altera gustul. Eu am folosit lapte praf alimentar integral (26% grăsime) marca Rarăul – îl găsiți la Lidl, Auchan, Carrefour.
De asemenea, insist ca untul pe care îl folosiți la rețeta de ciocolată de casă să fie unul gras (cel cu grasime 82% este perfect)!
Puteți alege să puneți în ciocolată de casă: nuci, alune de pădure, fistic, migdale, merișoare, stafide sau orice vă place!
Ciocolată de casă
Equipment
- Mixer
- aragaz
- cântar de bucătărie
Ingredients
- 250 g lapte praf
- 50 g cacao neagră
- 125 g unt (82% grăsime)
- 200 g zahăr
- 50 ml apă
- 100 g nuci/alune/fistic
Instructions
- Cerneți laptele praf și cacaua într-un bol încăpător.
- Puneți untul, zahărul și apa într-o cratiță și fierbeți amestecul la foc mic pana când zahărul se topește. Amestecați încontinuu!
- Turnați siropul de zahăr peste cacao și laptele praf. Amestecați energic.
- Adăugați nuci și alune prăjite și încorporați-le cu o spatulă!
- Răsturnați ciocolata într-o tavă (17×22cm) și nivelați ciocolata cu o spatulă! Puteți să mai presărați câteva nuci și alune.
- Dați ciocolata la frigider pentru minim două ore!
- Tăiați feliile de ciocolată cu un cuțit ascuțit și serviți!
Pentru Thermomix:
- Puneți în bolul Thermomix apa și zahărul, ajutându-vă de funcția de cântărire. Fierbeți siropul setând temperatura de 100°C la viteza 2 timp de 7 minute.
- După ce siropul a fiert, adăugați untul tăiat cuburi, apoi laptele praf și cacaua.
- Amestecați ciocolata timp de 30 secunde la viteza 5.
- Adăugați nucile/fructele uscate și amestecați încă 5 secunde la viteza 3.
- Transferați ciocolata în tava pregătită și nivelați cu spatula.
- Cu Thermomix, ciocolata se prepară rapid și fără efort. Iese extrem de fină și la fel de delicioasă.
Recent am postat o altă rețetă veche din caietul mamei care ne amintește de copilărie: ișlere. Sper să vă placă!