Chec franțuzesc “Quatre quarts” cu beurre noissette – cel mai aromat chec testat în bucătăria mea, cu gust blând de caramel și vanilie.
Recent am descoperit untul Elle et Vire și, cum ambalajul m-a trimis direct cu gândul la Franța și le Tour Eiffel, am ales să folosesc untul într-un desert franțuzesc. Desigur că puteam face macarons sau eclere, sau chiar choux à la crème, ca să nu mai zic de croissante. Dar am vrut să aduc în bucătăria mea un desert mai puțin cunoscut (cel puțin de mine). Prietena mea, abonată anual la Paris de când o știu, a pomenit despre checul “Quatre quarts” – un chec pe care îl savurează cu cafeaua din Paris și pe care nu ezită să îl aducă acasă de fiecare dată când se întoarce din Franța. Așa a început research-ul.
Am descoperit că acest chec franțuzesc “Quatre quarts” este denumit astfel datorită celor patru (!) ingrediente în cantități egale din care este preparat: ouă, zahar, unt și făină. Simplu de reținut, checul se prepară cu câte 250g din fiecare ingredient și 4 ouă.
Un chec care conține cantitatea asta de unt gourmet nu are cum să nu fie excelent, mi-am zis. Dar cum ar fi ca untul să fie caramelizat – franțuzescul “beurre noisette”. În mintea mea s-au aprins mai multe beculețe când am citit că, pentru a obține beurre noisette sau brown butter, untul se topește la foc mic până când are un miros plăcut de nuci. Și, Doamne, cum a mai mirosit bucătăria mea atunci când am făcut beurre noisette ❤
Și trebuie să vă spun că farmecul acestui chec nu e nici simplitatea și nici rapiditatea cu care se prepară, dar nici aspectul, ci mirosul și mai ales gustul deosebit pe care acesta le are. Toată casa a fost invadată de mirosul plăcut al checului cu unt caramelizat și un strop de vanilie, și nu garantez că mirosul nu a ajuns și la vecini 😅
Chec franțuzesc “Quatre quarts”
Equipment
- Cuptor
Ingredients
- 4 ouă
- 250 zahăr (am redus cantitatea la 150g)
- 250 unt gras Elle et Vire
- 250 făină
- linguriță praf de copt
- linguriță esență de vanilie
Instructions
- Puneți untul într-o cratiță și topiți-l la foc mediu până când acesta capătă culoare arămie și un miros subtil de nuci. Untul se va topi și va bolborosi inițial, amestecați încontinuu cu o lingură de lemn până când capătă culoarea dorită. E foarte fină limita dintre untul noisette și untul ars, țineți în pemanență un ochi pe unt și amestecați încontinuu. La mine toată treaba a durat 5-6 minute.
- După caramelizarea untului, lăsați-l să ajungă la temperatura camerei.
- Încingeți cuptorul la 180°C, fără ventilație.
- Ungeți o tavă de chec/bundt cake cu unt și făină!
- Puneți ouăle și zahărul într-un bol și bateți-le până când obțineți un amestec aerat și deschis la culoare.
- Adăugați esența de vanilie și coajă de lămâie (opțional), apoi făina amestecată cu praful de copt și încorporați-le.
- În final, adăugați untul caramelizat și amestecați cu telul până la omogenizare.
- Puneți compoziția de chec în tava pregătită și dați checul la cuptorul încins la 180°C pentru 60 minute. Când checul este gata, o scobitoare introdusă în mijlocul va ieși curată.
- Lăsați checul să se răcească în tavă q5 minute, apoi îl răsturnați pe un suport și îl lăsați să se răcească complet.
- Pudrați checul cu zahăr și serviți-l cu cafea sau ceai. Este deosebit!
Rețeta video:
Save it, try it, love it! ❤