Găluște cu prune după rețeta veche a mamei – pufoase, aromate și perfect gustoase, umplute cu prune proaspete și cu o crustă crocantă de pesmet dulce.
Am mâncat de multe ori găluște cu prune, însă nu am mâncat niciodată mai bune ca ale mamei ❤ Găluștele pe care le face ea au în compoziție un ingredient secret pe care sunt gata să îl dezvălui acum, cu acordul mamei, bineînțeles, și pentru că îmi doresc ca voi toți să experimentați cele mai cele găluște cu prune pe câte le veți mânca vreodată. Ingredientul secret este grișul de grâu. Nu numai că leagă bine compoziția, dar face găluștele extrem de pufoase și pur și simplu se topesc în gură. Mama face rețeta la ochi, dar eu am cântărit ingredientele pentru ca voi să mergeți la sigur cu găluștele. Dacă aveți o recoltă mai bogată de prune și căutați rețete delicioase cu prune, iată ce vă mai propun: negresă cu prune și prăjitură cu prune Louise.
Pentru găluște perfecte, asigurați-vă că:
- Prunele folosite sunt proaspete, cărnoase și bine coapte. Cu cât sunt prunele mai coapte, cu atât mai dulce va fi interiorul gălușelor.
- Pentru modelarea găluștelor, folosiți o cantitate cât mai mică de făină pentru a vă tapeta mâinile. Făina în exces poate modifica consistența găluștilor.
- Fierbeți găluștele pe rând într-o cantitate de apă mai mare. O cantitate de apă prea mică va face ca găluștele să se lipească între ele sau chiar pe fundul oalei. Nu vrem asta 🙂
- Încălziți untul la foc mic spre mediu. Untul se arde ușor și capătă un gust amar, așa că vom evita acest lucru. De asemenea, rumeniți pesmetul la foc mediu și adăugați zahărul doar după rumenirea pesmetului pentru a evita caramelizarea acestuia.
- Folosiți o spumieră pentru a scurge excesul de apă și transferați găluștele în pesmet.
Găluște cu prune
Ingredients
Pentru găluște:
- 500 g cartofi albi fierți în apă cu sare (cartofii se cântăresc fierți și decojiți)
- 2 ouă mari
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- 50 g griș de grâu
- o linguriță sare
- 325 g făină albă
- 20-25 prune mici fără sâmburi (dacă aveți prune mari, folosiți doar o jumatate de prună pentru o găluscă)
Pentru asamblare:
- 50 g unt
- 100 g pesmet
- 100 g zahăr
- o linguriță scorțișoară
Instructions
- Fierbeti cartofii în coajă în apă cu sare.
- Lăsați cartofii fierți să se răcească complet, apoi îi decojiți și îi dați pe răzătoarea mică.
- Adăugați ouăle, sarea și uleiul și amestecați ingredientele cu o lingură.
- Adăugați ingredientele solide (făina și grișul) și frământați aluatul cu mâna. Aluatul va fi lipicios și vă va tenta să adăugați făină. Nu o faceți! 😊
- Luați o bilă de aluat, aplatizați-o în palme și puneți în mijlocul ei o prună fără sâmbure. Dacă prunele sunt mari, puneți doar jumătate de prună. Modelați galuștile cu mâinile înfăinate și așezați-le pe o suprafață înfăinată.
- Într-o oală încăpătoare, puneți apă la fiert. Când apă a fiert, adăugați două lingurițe de sare și găluștile cu prune. Fierbeți găluștele în două-trei tranșe. Evitați sa puneți prea multe găluște pentru a nu se lipi între ele. Fierbeți găluștile 12 minute.
- În timp ce găluștele fierb, topiți untul într-o tavă, adăugați pesmetul și lăsați-l să se rumenească. Adăugați la final zahărul și scorțișoara.
- Scoateți galuștele din apă, scurgeți-le cu spumiera și adăugați-le în tava cu pesmet.
- Acoperiți-le cu pesmet pe toată suprafața.
- Serviți găluștele calde! Trebuie totuși să vă avertizez că și reci sunt delicioase 🙂