Chec fără gluten

1.7K

Chec fără gluten – pregătit cu mixul pentru patiserie marca Schar, pentru cei care suferă de intoleranță la gluten sau boală celiacă.

Mi-a luat foarte mult timp să încropesc acest articol. Nu sunt expert în nutriție, iar un articol care cuprinde o rețetă de chec fără gluten necesită un minim efort pentru documentare și transmitere a unei informații corecte. Deși nu sunt expert în nutriție, nu neg faptul că am devenit un detectiv nutriționist de când am început diversificarea dietei fetiței mele! Nu, nu am identificat o intoleranță la gluten sau alt aliment până acum, iar din acest motiv mă consider o mamă foarte norocoasă! Însă cunosc cazuri ale unor copii cu intoleranțe la gluten, lactoză sau alte alimente și știu că, atât pentru ei, cât și pentru părinții lor, să consume alimentele potrivite poate fi un calvar!
În perioada următoare voi veni în întampinarea părinților care se confruntă cu intoleranța la gluten la copii cu rețete simple de alimente fără gluten. 

Ce este glutenul?
Cele mai multe cărți de bucate descriu glutenul ca fiind proteina care face aluatul pâinii și al altor produse de panificație să aibă o textură elastică și un gust bun. Glutenul este un tip de proteină complexă prezentă în grâu și alte cereale, cum ar fi orzul, secara și alacul. Sunt mai multe tipuri de gluten. Ovăzul, de exemplu, conține gluten de un alt tip decât cel din grâu, iar diferența mică dintre structurile celor două tipuri de gluten face ca ovăzul să fie tolerat de multe persoane care au sensibilitate față de glutenul din grâu. În medicină, boala clasică asociată cu intoleranța la gluten este boala celiacă.

Intoleranța la gluten versus boala celiacă
Boala celiacă este o boală autoimună declanșată de indigestia glutenului. Sistemul imunitar atacă mucoasa gastrointestinală, fapt care reduce absorbția substanțelor nutritive. Boala celiacă este asociată și cu alte probleme, cum ar fi imunodeficiența și dermatita herpetiformă – o afecțiune a pielii ce produce mâncărimi și care dispare odata ce glutenul este eliminat din dietă. Consumul de gluten în cazul bolii celiace este și cauza multor alte afecțiuni (aparent fără legătură între ele) cum ar fi anemia cronică, osteoporoza, oboseala cronică, statura mică, leziuni ale pielii, epilepsie, convulsii, demență și cancer.Deși intoleranța la gluten are unele simptome similare cu boala celiacă, nu se prezintă sub forma unei probleme autoimune a mucoasei intestinelor și astfel nu poate fi observată prin intermediul endoscopiei și nici nu poate fi observată cu ajutorul unei biopsii. Sensibilitatea este de obicei diagnosticată cu ajutorul simptomelor sau printr-o analiză de sânge. Dacă există suspiciunea că glutenul afectează copilul, sfatul medicilor este eliminarea glutenului din dietă și urmărirea îndeaproape a copilului.

Dieta fără gluten și produsele Schar
Odată diagnosticată intoleranța la gluten se recomandă urmarea unei diete fără gluten. Am fost invitată să încerc câteva dintre produsele fără gluten marca Schar – producător de top de produse fără gluten – și am acceptat numaidecât. Am fost plăcut surprinsă să descopăr că sub marca Schar există făină, pâine, paste, dulciuri, mixuri pentru patiserie și alte produse fără gluten. Primul produs care mi-a captat atenția a fost mixul pentru patiserie. L-am testat în primul rand la acest chec și vă pot spune că rezultatul a fost unul minunat.

Chec cu stafide fără gluten

Prep Time 15 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes

Equipment

  • cântar de bucătărie
  • Cuptor
  • tavă de chec 10x22cm

Ingredients

  • 180 g unt
  • 200 g zahăr
  • 4 ouă
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 220 g mix pentru patiserie Schar
  • linguriță praf de copt
  • ½ linguriță sare
  • 100 g stafide hidratate în rom

Instructions

  • Mixăm untul moale cu zahărul până când amestecul devine pufos.
  • Adăugăm ouăle, unul câte unul, mixând în continuare, apoi esența de vanilie.
  • În final adăugăm mixul pentru patiserie amestecat cu praful de copt și sarea, amestecând ușor cu o spatulă.
  • Turnăm compoziția într-o tavă de chec (a mea are 22cm lungime) tapetată cu hârtie de copt și dăm checul la cuptorul încins la 180°C pentru 45-50 minute. Este gata atunci când o scobitoare introdusă în mijloc iese curată.
Course: Dessert
Cuisine: International
Keyword: Quick & Easy

Sursa informațiilor referitoare la gluten și la intoleranța la acesta: “What’s eating your child?” – dr. Kelly Dorfman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close