Tort de morcovi (carrot cake)

102.7K

Tort de morcovi cu cremă de brânză și aromă de portocală aka carrot cake sau practic cel mai bun tort ever, preferatul meu din toate timpurile.

Mi-a luat mult timp să descopăr rețeta perfectă de blat pentru tort de morcovi și mai mult să descopăr crema perfectă pentru acesta. Sunt câteva ingrediente „secrete” care dau savoare întregului desert. Dar sunt și alte câteva trucuri pe care le-am aflat mai târziu și care m-au ajutat să ajung la tortul perfect de astăzi. Ei, probabil că multele tentative eșuate de tort de morcovi au avut un scop totuși, pe care abia acum îl îmbrățișez. Ca să înțelegeți cât de mult îmi place tortul acesta, să aflați că l-am pregătit cu două ocazii extrem de apropiate calendaristic (atât pentru ziua mea – 21 decembrie, cât și pentru ziua fetiței mele – la fix o săptămână distanță), însă cei care mă urmăriți pe Facebook sau Instagram știți deja asta 😊

Cum trebuie să fie un tort de morcovi perfect?
  1. În primul rând, blatul trebuie să aibă o textură umedă, dar în același timp pufoasă. Cantitatea de morcovi rași din compoziție, dar și timpul corect de coacere sunt cheia succesului.
  2. De asemenea, îmi place ca blatul să conțină nuci ușor prăjite. Miezul de nucă prăjit îi oferă blatului o textură, dar și o aromă echilibrată. Totuși, dacă nu vă plac nucile în compoziție, le puteți scoate complet fără ca asta să afecteze compoziția blatului, sau le puteți înlocui cu stafide ori merișoare.
  3. Îmi place cum scorțișoara, nucșoara și coaja de portocală completează gustul de morcov și nucă, așa că nu sar niciodată peste aceste arome.
  4. Zahărul brun este nelipsit din rețeta de tort de morcovi și vă recomand să nu îl înlocuiți cu zahărul alb. Zahărul brun contribuie și la gustul ușor de caramel, dar și la obținerea unei culori perfecte a blatului.
  5. În final, crema cu care servim tortul trebuie să fie ușor acrișoară pentru a echilibra gustul dulce al blatului cu morcovi. Dacă vorbim despre ținută, crema trebuie să aibă densitate potrivită. Pusă între blaturi, crema trebuie să reziste greutății mai mari a blaturilor umede ale tortului de morcovi. Ca să bifez aceste aspecte, am ales o cremă făcută cu unt gras (82% grăsime), zahăr (poate fi înlocuit cu succes și cu miere), cremă de brânză Philadelphia și coajă de portocală. Crema completează blatul absolut perfect și nu sunt singura care susține asta.

Pentru blatul tortului de morcovi am folosit aceeași rețetă ca și aici, dar rețeta cremei de brânză este diferită. Scriu mai jos exact cum am procedat pentru a obține un tort cu mai multe straturi de blat și rețeta pentru crema de brânză cu unt.

4.67 from 3 votes

Tort de morcovi cu cremă de brânză

Servings 16 felii
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes

Equipment

  • Blender/Robot de bucătărie
  • Cuptor
  • două tăvi rotunde cu margine detașabilă (diametrul de 20 cm)
  • Mixer

Ingredients

Pentru blat:

  • 300 g morcovi curățați și tăiați în bucăți de 3 cm
  • 50 g miez de nucă
  • 130 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 g zahăr brun
  • 3 ouă
  • 50 ml smântână pentru frișcă
  • 250 g făină
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
  • linguriță ghimbir măcinat
  • ½ linguriță nucșoară măcinată
  • ½ linguriță sare de mare fină
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar

Pentru crema de brânză:

  • 200 g unt
  • 200 g zahăr pudră
  • 400 g cremă de brânză tartinabilă (recomand Philadelphia sau Almette)
  • o portocală (doar coaja)

Instructions

Blatul

  • Încingeți cuptorul la 180°C, fără ventilație și poziționați grilajul cuptorului la mijloc.
  • Tapetați fiecare tavă cu hârtie de copt.
  • Simplitatea modului de preparare vă va convinge să încercați și voi rețeta. Tot ce aveți de făcut este să puneți toate ingredientele, în ordinea în care au fost scrise, în bolul unui blender/robot de bucătărie și să blenduiți amestecul timp de 15 secunde. Atât! 😊 V-am zis că e ridicol de simplu!
  • Împărțiți compoziția în cele două tăvi tapetate cu hârtie de copt și coaceți blaturile timp de 55-60 minute, verificând spre finalul timpului cu o scobitoare dacă sunt coapte.
  • După coacere, lăsati blaturile să se răcească complet înainte de a le scoate din tavă.
  • După răcirea completă, feliați pe jumătate fiecare dintre cele două blaturi și începeți prepararea cremei.

Crema de brânză

  • Mixați untul cu zahărul pudră până la obținerea unui amestec fin și aerat. Zahărul trebuie să fie complet dizolvat.
  • Mixând în continuare la viteză medie, adăugați crema de brânză și coaja de portocală. Continuați să mixați până la omogenizare. Nu supramixați!

Asamblare

  • Împărțiți crema de brânză în patru cantități egale.
  • Cu ajutorul unei linguri, puneți câte un sfert din crema de brânză pe fiecare blat, întinzând-o uniform până la margini. Păstrați ultimul sfert din cantitatea de cremă pentru a îmbrăca tortul.
  • Îmbrăcați tortul cu cremă ajutându-vă de o spatulă sau de un cuțit cu lama lată.
  • Feliați și serviți cu poftă!
Author: Diana
Course: Dessert
Cuisine: American
Keyword: Bakery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Join the Conversation

  1. Buna, nu imi e clar daca morcovii sunt fierti in prealabil? Mi se pare cam mari sa poata fi mixati daca nu au fost fierti. Multumesc.

    1. Imi par*

    2. Morcovii sunt cruzi. Se maruntesc bine în blender 🙂

  2. Crema de brânză pare fix la fel cu crema de la tortul de 10 ani, e link către el chiar în textul acestei postări.
    Eram curioasa care e diferența, speram sa fie una din ele cu mascarpone (am o cutie in frigider 🤭).

    1. Asa e, am făcut o greșeală și e aceeași rețeta și aici și dincolo 🙈 voi modifica. Nu este cu mascarpone crema din păcate, dar poți face crema cu mascarpone de la tortul soFISTICat: https://cantboilanegg.com/2021/03/21/tort-sofisticat-tort-fistic-mascarpone/

      Nu este la fel de acrișoară ca și crema de brânză, dar cred că se potrivește și cu tortul de morcovi 😊

      1. Mulțumesc mult de sugestie

  3. Alexandra says:

    Buna. Am urmat pas cu pas reteta, ingredientele cantarite exact. Din jumatate de compozitie, a iesit un blat de exact 1cm grosime. Tava mea a avut 22cm diametru, insa nici asa nu se explica diferenta imensa dintre realitate si reteta/poze. Pentru a-mi iesi 4 straturi de blat, a fost nevoie sa fac cantitate dubla de aluat. Timpul de coacere pentru cantitatea prezentata in reteta a fost de 25 min, nicidecum 55-60, ar fi iesit scrum 🙄

  4. Mulțumesc pentru mesaj, Alexandra! Am făcut rețeta asta de mai multe ori și de fiecare dată a ieșit excelent tortul. De asemenea, am primit si foarte multe review-uri pozitive, rețeta fiind una încercată de mai multe persoane. Data viitoare când îl refac voi reveni și cu poze din timpul preparării, așa va putea fi probata mai ușor veridicitatea rețetei.
    Imi pare rău ca tortul nu a ieșit asa cum te așteptai, dar vreau sa fac totuși câteva mențiuni:
    1. Cei 2 centimetri in plus la tavă chiar contează.
    2. Blaturile mele au crescut ușor țuguiate și am tăiat și aruncat partea aceea de blat pentru a avea blaturi cu grosime uniformă. Cu toate astea, blatul tăiat a fost mai gros de 1cm.
    3. Cred ca blatul tău a fost copt insuficient și a colapsat. 25 minute pentru a coace un blat cu morcovi mi se par mult prea puține. Același principiu se aplica blaturilor cu banane/dovleac/dovlecel etc. Un blat necopt poate fi ușor identificat cu unul umed, dar exista o diferență cu siguranță!

    Încă o dată, îmi pare rau ca nu a ieșit asa cum îți doreai, dar sper totuși ca v-a plăcut!
    🤗

  5. Alexandra says:

    Mersi pentru raspuns! Reteta in sine a fost foarte ok, la final tortul mi-a iesit perfect si la gust si la textura. Si blaturile mele au iesit tuguiate, si eu le-am taiat pentru nivelare, s-au copt perfect la 25min(deoarece cantitatea de aluat a fost putina cf retetei). Al 2-lea blat pe care l-am facut(nu l-am mai impartit in 2) a stat la copt 50min. Singura diferenta a fost cantitatea. Pacat ca nu pot arata poza cu finalul, arata ca de cofetarie.

  6. Buna! Vreau sa fac si eu aceasta reteta, dar nu mi-e clar cu morcovii. Spui ca trebuie taiati in bucati de 3 cm, desi in blat bucatile de morcov se vad foarte mici , poate ai vrut sa zici 3 mm.

    1. Hello, Mihaela!
      Fie dai morcovii pe răzătoarea fină și îi adaugi compoziției, fie îi tai la 3 cm și vor fi tocați cu restul ingredientelor în blender. Nu este greșită rețeta, morcovii sunt tăiați în felii de 2-3 cm și vor fi mărunțiți în blender odată cu celelalte ingrediente!

      Dacă încerci rețeta, sper să revii cu feedback 🤗

  7. Hei vreau sa fac reteta ta insa nu imi dau seama unde vine smantana de frisa 50 ml?

    1. Hello! În bolul blenderului, cu celelalte ingrediente pentru blat! 🤗

  8. 5 stars
    Super tortul asta de morcovi 🎂!! Rețeta perfecta 🥰. Mulțumim frumos !

    1. Mă bucur că îți place, Monica! Și eu gândesc la fel! ❤️

  9. Buna ! Oare as putea face aceasta reteta sun forma unei prajituri ? Cu un blat , mai grosut , crema si putin blat farimitat deasupra. Ce cantitati ar trebui sa folosesc pt o tava de 38×25 cm ? Multumesc !

    1. Hello! Da, poți face așa! Cred ca sunt potrivite aceleași cantități, dar blatul va fi nu foarte înalt. Dacă dublezi cantitățile mi-e teamă că va fi prea multa compoziție, asa ca as ajusta cantitățile raportându-mă la un ou. Dacă la 3 ouă ai 300g morcovi, la un ou revin 100g morcovi și asa mai departe. As mai adăuga un ou și restul ingredientelor raportate la un ou ca să iasă o prăjitură puțin mai înaltă, potrivită pentru tava ta!

  10. Georgiana Sofroniuc says:

    4 stars
    Tocmai ce am facut reteta. Gustul e foarte bun. Am respectat exact instructiunile, doar ca nu am avut 2 tavi si am copt de 2x. Asa cum am vazut si la alte persoane care au lasat recenzie, nici la mine nu a fost nevoie de 50′ pt coacere ci 25. Cred ca pt a arata ca in poza din decembrie, trebuie mai multa crema, nu mi-a ajuns sa arate asa bogat imbracata. Si inca ceva, ca sa arate asa bine, este nevoie de niste instrumente speciale, cum ar fi dispozitiv de taiat blat, altfel e f greu sa tai cu precizie si sa iasa asa dreapta. Dar in mare e ok, cea mai reusita prajitura de pe net pana acum si am facut destule, sunt obisnuita cu partial info, inteleg oarecum motivele.

    1. Mulțumesc pentru feedback, mă bucur că v-a plăcut rețeta și tortul a ieșit bine 🩷

  11. Bună! Vreau și eu să fac acest tort superb, însă am o întrebare. Nu are nevoie de însiropare? Dacă vreau totuși să îl insiropez puțin, va strica rezultatul final? Mulțumesc anticipat.☺️

    1. Fiind cu morcovi, blatul nu e deloc uscat. Personal, nu aș înfiripat blatul nici ca să îmbunătățesc textura și nici ca să îmbunătățesc gustul. Dacă vi se pare totuși ca e nevoie, puteți folosi un sirop! Vă aștept cu feedback după ce încercați rețeta! Sper sa va placa 🩷

Like
Close
Can't boil an egg © Copyright 2022
Close